StoryEditorOCM
NeretvaKula Norinska

Poslovna zona Nova Sela čeka investitore. Najavljen posao sklapanja električnih vozila, stižu proizvodni pogoni "čiste" industrije

Piše Stanislav Soldo
3. rujna 2022. - 12:13

Unatoč krizi i zastoju svjetske ekonomije Poslovna zona Nova Sela ipak ide dalje. U tijeku su radovi na izgradnji II. faze komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Nova Sela, i to izgradnja prometnice s pratećom infrastrukturom (nogostupi, zelenilo, vodovod, fekalna i oborinska kanalizacija i elektromreža s javnom rasvjetom).

image

Radovi na Novim Selima

Također će biti izgrađen i pročistač otpadnih voda. Radovi na izgradnji infrastrukture napreduju predviđenom dinamikom i trebali bi biti gotovi kroz mjesec dana-doznajemo u općini Kula Norinska.

Podsjetimo, Općina Kula Norinska raspisala je javni natječaj 2018 za prodaju građevinskog zemljišta na području poslovne zone "Nova Sela", na koji se javila zadarska tvrtka "Green Tech Group", i kupila oko 550 tisuće kvadrata.

Riječ je poslovno-tehničkoj suradnji jedinice lokalne uprave, u ovom slučaju općine Kula Norinska i investitora, tvrtke Green Tech Group, jer prometnice i prateću infrastrukturu financira općina Kula Norinska novcem koji će investitor uplaćivati na ime kupoprodajne cijene što je preduvjet daljnjeg napretka same investicije. Osim zapošljavanja lokalnog stanovništva, u općinski proračun slijevat će se i novac od komunalne naknade.

image

Radovi na Novim Selima

Kula Norinska

Tvrtka Green Tech Group, koju je u Zadru osnovao Kinez, Karl Soong skupa sa hrvatskim poduzetnicima Mladenom i Antonijem Ninčevićem u Novim selima planira pogone za sklapanje električnih automobila i skutera.

Osim toga, investitori namjerava graditi proizvodne hale i skladišta koja će se zatim iznajmljivati zainteresiranim gospodarstvenicima. Osim proizvodnih i uslužnih djelatnosti tu bi bili i transportni logistički centri te proizvodni pogoni poput proizvodnje sokova i džemova, što je izravno vezano za poljoprivrednu proizvodnju u dolini Neretve.

Sama poslovna zona smještena je na granici sa BIH, uz schengenski granični prijelaz i autocestu. Upravo je na Novim Selima predviđeno najveće prometno čvorište u Europi - spojna točka budućeg koridora VC (Budimpešta - Osijek - Sarajevo - Ploče) i autoceste. S bosanskohercegovačke strane već je izgrađen dio autoceste od Bijače do Kravice, čime Nova Sela postaju itekako zanimljiva potencijalnim ulagačima. 

20. travanj 2024 15:21