StoryEditorOCM
Neretvapovijesni vremeplov

Pogledajte kako su izgledali Opuzen i neretvanska dolina 1684 godine. 3 D rekonstrukcija oživjela utvrdu Fort Opus

Piše Stanislav Soldo
31. ožujka 2023. - 09:28

Kako je izgledala opuzenska delta Neretve 1684 godine ?. Mladim generacijama to nastoji prikazati opuzenski trojac: Stipan Ujdur, Ivan Popić i Nikola Popović koji su počeli 3 D rekonstrukciji utvrde Fort Opus iz 1684 godine u Opuzenu. Stipan i Ivan rade 3D modeliranje i video animacija dok će Nikola Popović komponrati glazbu za video animaciju.

U to vrijeme opuzenska Delta Neretve je bila većim dijelom pod vodom, kasnijim melioracijama pretvorena je u plodno tlo. U mjesecu studenom 1684. godine, mletačka flota uplovljava u rijeku i na mjestu ranijih utvrda Posrednice i Koša podiže snažnu utvrdu Fort Opus, podsjeća Stipan Ujdur, koji se nedavno okitio titulom viteza.

image
S. Ujdur

Moćna tvrđava Opus bila je gotovo dvostruko veća od tvrđave sv. Nikole. Sagrađena je 1684. godine kao dio napora Venecije da od Osmanlija oduzme prostore oko donjeg toka rijeke Neretve. Tvrdava Fort Opus bila je u funkciji sve do kraja mletačke vlasti u Dalmaciji 1797. godine, a poznato je da je korištena i za vrijeme kratkotrajne francuske vladavine. Napuštena je početkom austrijske uprave, samo ne znamo točan datum. Na prvoj austrijskoj katastarskoj karti područja Opuzena iz 1836. godine, tvrđava se više ne vidi, ali je mjesto zadržalo naziv Fort Opus. Tek pri kraju 19. stoljeća na austrijskim kartama počinje se za naselje koristiti ime Opuzen

Da se sačuvala tvrđava Fort Opus, bila bi zasigurno jedna od najvećih na našoj obali Jadrana. Uz bok onima u Veneciji, smatra Ujdur.

Geo lokacija Posrednica, danas Opuzen, je bila zanimljiva za više njih, koji su htjelo imati svoju vlast na ovom geo lokalitetu, Turci, Dubrovačka republika, Mlečani, Austrougerska, hrvatski kraljevi i banovi. Ovaj lokalitet, Posrednica, je bio nazvan Emporij, poznat zbog prodaje soli, kilo soli - kilo zlata,figurativno rečeno, jedan lokalitet u blizini Opuzena se zove Soline, ovo mi nije tema pa ne znam mnogo detalja. Predviđena je bila i brodograđevna industrija, u današnjem terminu naziva brodogradilišta, u blizini Posrednice, Opuzena, postojalo je pristanište za lađe, tadašnji naziv za brodove, koje se i danas zove Lađiđšte. Što je bilo s ovim geo lokalitetom ne znam nije moja tema istraživanja-reći će.

image
S.Ujdur

Važno za Posrednicu, danas Ouzen, je da je ta geo lokacija službeno nazvana Emporij, Hrvatska enciklopedija, emporij (lat. emporium < grč. ἐμπόρıον: tržište, trgovački grad), veliki trgovački centar u svijetu prema kojem se slijevaju glavni robni tokovi svjetske trgovine, kao što su velike uvozno-izvozne luke, odnosno prometna čvorišta s velikim skladištima i jakom trgovinom. Među najveće svjetske luke ubrajaju se: New York, Rotterdam, London, Hamburg, Liverpool, Marseille, Genova, Hong Kong, Singapur, Bombay.

Po enciklopediji Opuzen bi danas trebao biti u rangu New York, Rotterdam, London, Hamburg, Liverpool, Marseille, Genova, Hong Kong, Singapur, Bombay, možda jednoga dana i postane, reći će Stipan Ujdur vitez sa Neretve.

image
S.Ujdur
26. travanj 2024 11:30