StoryEditorOCM
NeretvaNovo umjetničko djelo u pločanskom kraju

Pogledajte kako izgleda izoslikana promatračnica na Baćinskim jezerima

Piše r. r.
17. lipnja 2024. - 16:27

„Naša želja je bila da motiv bude prikladan, ali decentan i nenametljiv u odnosu na okruženje. Autorica je napravila zaista sjajan posao“, istaknuli su iz Gradske uprave

Promatračnica za bioraznolikost na Baćinskim jezerima proteklih dana preobrazila se u malo umjetničko djelo. Prekrasne i autentične motive prirode potpisuje Tea Jurišić kao dio kolektiva Graffiti na gradele, Pločanima već poznato ime, autorica velikog murala kitesurfera i motiva Neretve u Ulici Vladimira Nazora. Inicijativa je ovo Grada Ploča s namjerom da se kroz neko vrijeme mnoge lokacije u Pločama i okruženju ukrase kroz umjetničku intervenciju.

„Teško je da išta može biti ljepše od Baćinskih jezera kakva su sada, ali mali umjetnički „touch“ dao je jednu dozu zanimljivosti ovoj lokaciji u našem biseru prirode. Vjerujemo da će promatračnica sada biti još prepoznatljivija i primamljivija, što slučajnim prolaznicima, što ljubiteljima prirode. Naša želja je bila da motiv bude prikladan, ali decentan i nenametljiv u odnosu na okruženje. Autorica je napravila zaista sjajan posao“, istaknuli su iz Gradske uprave Grada Ploča.

Izvedba je trajala tri dana, a osim promatračnice, oslikan je i zid.

„Napravila sam istraživanje o vrstama ptica koje obitavaju na ovom području i odabrala nekoliko koje su mi se činile prepoznatljive i zanimljive, poput čaplje, kormorana, divlje patke... Nastojala sam s tonovima boja uklopiti kućicu što više u okoliš, a da u isto vrijeme bude u mom crtačkom stilu i da kod prolaznika izazove zastajanje i promatranje“, rekla je Tea Jurišić kojoj, iako ima iskustva i s puno većim površinama i visinama, ovo djelo nije bilo nimalo lako za izvesti.

„Lokacija je bila jako izazovna, pogotovo donji zid koji je smješten skoro iznad vode. Odmah ispod zida je strma površina na koju nije bilo moguće postaviti skelu, tako da sam kroz tri dana dana prošla malu "alpinističku školu", dok sam pokušavala dosegnuti svaki dio površine zida. To je bilo izuzetno naporno, a nije pomagalo ni sunce koje je bilo nemilosrdno već od 9 ujutro. S druge strane, sama lokacija oslikavanja je bila jedna od najljepših na kojima sam radila, mir, tišina i predivno jezero oko mene“, zaključila je Tea.

Promatračnica je oslikana, a bit će u punoj funkciji do petka.

U narednom periodu, na području Ploča izvest će se još jedno street art djelo, čija je lokacija već definirana.

30. lipanj 2024 08:11