StoryEditorOCM
NeretvaVoćari pazite

Ministarstvo poljoprivrede zabranilo je izopirazam. Možete ga koristiti još samo četiri dana

Piše Stanislav Soldo
16. studenog 2022. - 09:08

Hrvatska je sa popisne liste opasnih pesticida zabranila izopirazam, koji se koristio kao fungicid na plantažama jabuka, krušaka, bresaka, dunja i nektarina za sprječavanje truleža plodova i čija primjena potpuno prestaje 20.studenoga.

Ministarstvo poljoprivrede naložilo je povlačenje sa tržišta Republike Hrvatske četiri sredstva za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari izopirazam.

Riječ je o Provedbenoj uredi Komisije (EU) 2022/782 o povlačenju odobrenja aktivne tvari izopirazam, koja je stupila na snagu 7. lipnja 2022. godine, kojom je propisano da države članice moraju oduzeti registracije sredstvima za zaštitu bilja koja sadržavaju aktivnu tvar izopirazam.

Sredstvima za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari izopirazam, koja se na tržištu Republike Hrvatske nalaze pod trgovačkim nazivima: Symetra Flex, Reflect, Embrelia I Seguris Era ukinuta je registracije za stavljanje na tržište Republike Hrvatske.

Za zaštitu povrtlarskih kultura poput paprike, rajčice, patlidžana, krastavaca, tikvica i slično od pepelnice bilo je dozvoljeno sredstvo Reflect. U voćarstvu se koristila Embrelia sa spektrom djelovanja na krastavost ploda, palež cvjetova, smeđu trulež i slično.

20. travanj 2024 10:57