StoryEditorOCM
NeretvaPONOSNI DJED

Mali poligloti: Nika i Baldo osvoili su srca Rogotinjana, kad napune 18 godina doselit će u tatinu Hrvatsku

Piše Ante Šunjić
30. lipnja 2024. - 08:06

Rogotin je ovog ljeta dobio dva nova mala stanovnika koji su odmah osvojili simpatije starosjedilaca. Niku i Balda svakodnevno se može susresti u šetnji mjestom s djedom Darkom, nasmiješene i razigrane. Vidi se da mališani istinski uživaju u điru, rado se okupaju, a nedavno ih je silno rastužilo ispadanje Vatrenih s Europskog prvenstva u nogometu. Djevojčica i dječak brzo su se navikli na novu sredinu, a toplinski valovi manje im smetaju od zimske hladnoće kojoj su donedavno bili izloženi u Skandinaviji. Nika i Baldo već su stasali u male poliglote, barataju s čak tri jezika od kojih im je svaki drag na svoj način:

U tatinom zavičaju

- Vi har det jättebra i Rogotin. We bath and play with the children. Stekli smo nove prijatelje i uživamo svaki dan! Jako nam je lijepo u Rogotinu. Kupamo se i igramo sa djecom!

image

Mama Mandelin, Made, porijeklom je iz Gambije, države u zapadnoj Africi

Ante Šunjić/

Ove dojmove nam je, puna vedrine, priopćila Nika Šunjić, 4,5-godišnja djevojčica koja je nedavno prvi put došla u Hrvatsku s dvije godine starijim bratom Baldom. Priopćili su nam da im je Rogotin vrh na tri jezika, švedskom, engleskom i hrvatskom na kojima i inače komunicira ovo dvoje malih ‘svjetskih putnika’.

image

Nika i Baldo Šunjić

Ante Šunjić/

Došli su u Rogotin s ocem Zvonimirom iz hladne Švedske uživati u suncu i kupanju. S prijateljima koje su vrlo brzo upoznali provode cijele dane i ako ih pitate, ne žele se ni vratiti gore na sjever Europe. Što je, naravno, nemoguće, ali njihova želja najbolje svjedoči o dojmu koji su na sestru i brata ostavili Rogotin, tatin rodni kraj. Osvojile su goste i plaže Zaostroga, odakle im je baka Petromila, i ušća rijeke Neretve, te toplina i ljubaznost domaće čeljadi.

image

Nikad nije dovoljno rano da se zavoli ribanje

Ante Šunjić/

Baldo se, na opće oduševljenje, odvažio i naučio plivati, a kako je krenulo, uskoro će prve zaveslaje odraditi i Nika. Mještani su ih razmazili sočnim voćem koje im svakodnevno donose, a hrana koju unučićima priprema baka Petromila je za prste polizat, jednstavno nenadmašna! Baldo se brzo uklopio u ovdašnji način života, kao ljubitelju ribolova, nije mu teško pomagati djedu Darki oko mreža. Vrlo je kreativan, voli crtati i praviti razne figure, a od malih nogu je i sportaš, trenira jiu jitzu. Najesen će krenuti u školu, u rodnom Ornskoldsviku, gradiću od oko 50 tisuća stanovnika, 600 kilometara udaljenom od glavnog švedskog grada Stockholma. Nika je još u dječjem vrtiću. Ali, dovoljno je “stara” da razvije ljubav prema lijepim cipelicama, haljinama i šminki.

image

Malene Šunjiće nedavno je rastužilo ispadanje Vatrenih s Eura

Ante Šunjić/

Mama iz Gambije

Njihov otac Zvonimir bio je sedam godina pripadnik Pauka, stacioniran u Kninu, a onda se zaputio u Češku, te, na poziv brata Josipa, završio u Švedskoj. Radio je razne poslove, u kuhinji, bio je mehaničar, čistio je kuće, a sada je pronašao posao u tvornici papira. Supruga Mandelin, Made, porijeklom je iz Gambije, države u zapadnoj Africi, a iz njihove ljubavi “došli” su Baldo i Nika. I još su usvojili malog Ousainoua.

image

Otac Zvonimir sedam je godina bio pripadnik Pauka

Ante Šunjić/

Nika je, ponovit ćemo, prvi put u Rogotinu, a Baldo je bio već jednom, kao 1,5-godišnji dječak. I odluka je već pala – kad oboje napune 18 godina, doselit će u tatinu Hrvatsku. Da ostanu. Do tada će učiti jezik, redovito posjećivati očev zavičaj i učiti o običajima i tradiciji. I sada im otac Zvonimir čita knjige koje dobije od svoje majke iz Hrvatske, a onda im prevodi na švedski i engleski. Polako i strpljivo prenosi im ljubav prema Hrvatskoj. Baldo je kršten u katoličkoj crkvi u Stockholmu, a, ako to ne uspiju ove godine jer odlaze sredinom srpnja, plan je da se mala Nika primi sakrament iduće godine u crkvi Presvetoga Trojstva u Rogotinu.

image

Nika i Baldo Šunjić

Ante Šunjić/

Dane Šunjići provode najviše u Rogotinu, kupajući se i igrajući sa svojim novima prijateljima. Kad vidimo koliko su sretni i razdragani, uvjereni smo na da će rastanku poteći i koja suza. Ali, ništa zato. Iduće ljeto ionako će brzo doći za Niku i Balda!

image

Nika i Baldo Šunjić

Ante Šunjić/
image

Nika i Baldo Šunjić

Ante Šunjić/
image

Nika i Baldo Šunjić

Ante Šunjić/
image

Nika i Baldo Šunjić

Ante Šunjić/
image

Nika i Baldo Šunjić

Ante Šunjić/
image

Nika i Baldo Šunjić

Ante Šunjić/
image

Nika i Baldo Šunjić

Ante Šunjić/
30. lipanj 2024 09:59