StoryEditorOCM
NeretvaATRAKCIJA U NERETVI |

FOTO: Majstori od Trebinja do Albanije kamenom popločavaju stazu do vjetroorgulja na vrhu Trovra

Piše Ante Šunjić
25. siječnja 2021. - 17:57

Ni velike hladnoće, ni snijeg koji je  nakratko zabijelio Rogotin, ne sprečavaju vrijedne djelatnike dubrovačke tvrtke Trag, koji, u sklopu jedinstvenog svjetskog projekta izgradnje vjetroorgulja na brdu Trovro iznad Rogotina, u završnoj fazi grade oko 900 metara dugačku kamenu stazu od samoga mjesta do vrha brda. Da, rade i nedjeljom, jer rokovi opasno prijete zbog niza razloga.


"Bilo je kišnih razdoblja kad nismo mogli raditi, a i korona je učinila svoje, pa sada žurimo s radovima. Preostalo je još 200-ak metara staze, uređenje Biblijskog vrta na mjestu sadašnjih suhozida i postavljanje klupica i nadam se da ćemo, ukoliko to vremenske prilike dozvole, biti gotovi za dva dana. Izgradnja vjetroorgulja za nas je bila jedno potpuno novo iskustvo, dok smo ovakve staze već radili", rekao je poslovođa Traga Josip Gustin.

image
.


A staza je široka 1,4 metara, radi se od dalmatinskog sivca nabavljenog iz obližnjeg kamenoloma i predstavljati će idealnu šetnicu za posjetitelje koji će se penjati na 114 metara visine. Rade je majstori od Trebinja do Albanije.
Trebinjac Zoran Živanić, kv zidar, zadužen je za finalnu obradu i ugradnju kamena. "Dugo godina radim ovakve i slične poslove. Stečeno veliko iskustvo pomoći će da se ovaj projekt na najbolji način privede kraju. Moram priznati da nisam vidio tvrđega kamena. Najprije ga obradimo i onda ugrađujemo. To je tzv. "kaldrma na čep" i, s obzirom na čvrstoću kamena i pologu, moći će izdržati teret od nekoliko tona", kaže Živanić. S njim radi Xhelal Tohiri iz Albanije. I on je dugo godina stjecao iskustvo na ovakvim poslovima, radeći u nizu europskih država, najviše u Grčkoj i Njemačkoj, te rodnoj Albaniji.

image
.


A da bi njih dvojica oradili svoj dio posla, netko kamen treba obraditi. To pomoću teškog bata čine Xhelalov sin i brat, Jasir i Shpetim. Majstori su svog zanata, vidi se na prvi pogleda da rade s lakoćom. Samo na ovome projektu obradili su stotine "kubika" kamena. Obojica nasmijani i raspoloženi, kao da ne rade fizički iznimno zahtjevan posao. Kažu da im nije teško i da su zadovoljni.

image
Radovi na stazi do vjetroorgulja
Ante Šunjić


Nakon što izgrade stazu, posjetitelji će moći nesmetano razgledati sadržaje EDU-EKO kompleksa Trovro. Osim triju kamenih vjetroorgulja, koje će proizvoditi zvuk koristeći snagu vjetra, na vrhu Trovra planirano je postavljanje info karte cijelog lokaliteta i dviju promatračnice s postavljenim panoramskim dvogledom. Projekt, prijavljen u travnju 2017., vrijedan je oko tri milijuna kuna i realizira se u okviru većega projekta "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve". Nositelj je Dubrovačko – neretvanska županija, dok se provedba projekta financira iz Programa: Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. – Europskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. s oko 80 posto sredstava, dok će ostatak osigurati Grad Ploče.

16. travanj 2024 21:15