StoryEditorOCM
NeretvaKULA NORINSKA│

KAKO JE MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RIJEŠILO PROBLEM PODIVLJALE STOKE Krave, telad, ovce, magarci i konji predani na odstrel lovačkom društvu

Piše Stanislav Soldo
16. listopada 2021. - 13:27
Lovačko društvo Prepelica iz Opuzena vršiti će odstrel podivljale stoke na predjelu Luke a meso ubijenih, krava, teladi, junadi i ovaca ukoliko bude zdravstveno ispravno donirat će se potrebitima. Tako bi se uskoro trebao početi rješavati višegodišnji problem sa stokom, kravama, ovcama, kozama, konjima i magarcima, koji na predjelu Luke lutaju bez ikakva nadzora i pričinjavaju štete lokalnim poljoprivrednicima.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje, kojim je na temelju Zakona o lovstvu naloženo lovačkom društvu Prepelica iz Opuzena uklanjanje podivljalih domaćih životinja, goveda, ovaca, magaraca, konja radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore. Podsjetimo, stotine grla domaćih životinja, i danas tumara po Lukama između naselja Krvavac i Komin i okolnim brdima rušeći sve pred sobom. Kako su se nekontrolirano razmnožavali iz polja su se proširili u brdo te su nastavili pričinjavati štetu u naselju Desne. Zapravo, to su domaće životinje koje su izmakle kontroli i sada se tretiraju kao divlje. Njihov vlasnik tvrdi da ih ne može okupiti i zdravstveno kontrolirati pa je nakon desetak godina „borbe“ lokalnih poljoprivrednika sa podivljali kravama država konačno uzela stvar u svoje ruke.

U rješenju koje potpisuje ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, lovcima se dopušta korištenje lovačkog oružja sa užlijebljenim cijevima uz poštivanje načina uporabe lovačkog oružja i naboja: za konje, magarce i goveda najmanja dopuštena kinetička energija zrna 2500 džula, najmanja težina zrna 8,20 grama te najveća dopuštena daljina strijeljanja 200 metara. Za ovce su nešto drugačiji parametri dopuštena težina zrna je upola manja a manji je i kinetička energija zrna.

Uklanjanje podivljalih životinja mora se obavljati u skladu sa propisima o lovstvu a raspolaganje sa odstrijeljenim životinjama pripada lovoovlašteniku-stoji u rješenju u kojem se još navodi da je Državni inspektorat prilikom nadzora OPG-a, sa kojeg najvjerojatnije potječu podivljale domaće životinje uočio životinje kojima nije bilo moguće prići pa tako nisu ni očita njihove ušne markice kako bi se stoka mogla identificirati. Posjednik OPG-a, je izjavio inspektorima da on nema nikakav nadzor nad govedima i kopitarima od 2016 godine dok su mu ovce pod nadzorom i ne čine štetu-stoji među ostalim u obrazloženju rješenja o nužnom odstrelu podivljalih domaćih životinja na predjelu Luke, koje će provoditi Lovačko društvo Prepelica iz Opuzena.

Da bi započeli sa odstrelom, krava, konja, magaraca, ovaca, članovi lovačkog društva najprije će pokušati prebrojiti i evidentirati stoku pa tek onda krenuti u hajku.

Nakon odstrela, meso ubijenih životinja odnijet će se na veterinarski pregled, slično kako se to radi i kod druge ulovljene divljači. Ukoliko se pokaže da je meso zdravstveno ispravno donirati će se potrebitima i humanitarnim udrugama i organizacija, a ako bude zaraženo i neispravno zbrinjava se u kafileriji Agroproteinka u Sesvetskom Kraljevcu-doznajemo

Podivljala stoka nam pravi velike štete na području općine Kula Norinska i mi smo pokrenuli inicijativu prema Državnom inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede da se krene u rješavanje tog višegodišnjeg problema-kaže nam načelnik općine Kula Norinska, Nikola Krstičević.

image
Nacelnik opcine Kula Norinska Nikola Krsticevic
Foto: Denis Jerkovic/CROPIX
HANZA MEDIA

- Životinje su opasne po život. Imali smo slučaj da je vol u naselju Desne napao čovjek. Znači ugroženi su životi ljudi, nije samo šteta koju pričinjavaju na poljoprivrednim kulturama i u naseljima-zaključio je Krstičević.

Inače, općina Kula Norinska je do sada više puta zbrinjavala lešine uginulih životinja o kojima se nitko nije brinuo.

20. travanj 2024 10:07