StoryEditorOCM
NeretvaKupovina u BIH

Istražili smo kako vratiti PDV na granici, možete uzeti gotovinu ili vam trgovac novac uplati na tekući račun

Piše Stanislav Soldo
28. lipnja 2023. - 08:00

Prema kupovina u BIH nije jeftino kao nekada brojni građani Hrvatske kupuju preko granice zbog povrata PDV-a. Na kupljenih 100 konvertibilnih maraka (51.16 EUR-a) dobije se 17 KM (8.70 EUR-a) povrata pa je shoping preko granice ipak isplativ, poglavito ako se kupuje neka tehnička roba, poljoprivredni strojevi, kosilice, trimeri.

Ukoliko ste strani državljanin ili strana pravna osoba, a kupili ste određena dobra na teritoriju Bosne i Hercegovine, imate pravo na povrat PDV-a uz određene uvjete-ističu u Upravi za neizravno oporezivanje BiH.

Propis koji regulira povrat PDV-a za strane fizičke i pravne osobe je Zakon o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine. Zakon je od uvođenja PDV-a 2006. godine regulirao povrat poreza na dodanu vrijednost za strane osobe, no u praksi su ga uglavnom koristile fizičke osobe, iz razloga što su način i uvjeti za ostvarivanje prava stranih subjekata na povrat bile nedovoljno definirane. Stupanjem na snagu Pravilnika o primjeni zakona o dodanoj vrijednosti to se promijenilo.

Fizičke osobe

Uvjeti koji moraju biti ispunjeni za povrat PDV-a prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine su:

• Pravo na povrat PDV-a može se ostvariti samo na kupljenu robu, ne i na usluge. 

• Roba koja je kupljena mora biti nova, ne smiju se koristiti.

• Vrijednost kupljene robe mora biti najmanje 100 KM (sa PDV-om).

• Povrat PDV-a nije moguć za mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića te duhanske proizvode.

• Strani državljanin može ostvariti pravo na povrat PDV-a ako kupljenu robu iznese iz Bosne i Hercegovine u roku od 3 mjeseca od dana kupovine, u nekorištenom, odnosno nepromijenjenom stanju u odnosu na način na koji je kupljena.

Postupak povrata PDV-a započinje samom kupnjom popunjavanjem obrasca PDV-SL 2 (Zahtjev za povrat PDV-a stranim državljanima) koji sadrži podatke o prodavatelju i kupcu te račun za transakciju. Obrazac popunjava domaći obveznik PDV-a, prodavatelj, u tri primjerka, od kojih dva primjerka zadržava strani državljanin, a jedan prodavatelj.

Prilikom ulaska na carinsko područje BiH, strani državljanin treba pokazati originalni obrazac PDV-SL 2, račun za kupljenu robu, kao i samu robu, kako bi službenici UINA-e BiH provjerili da li su ispunjeni uvjeti za povrat.

Ovim aktom se odobrava povrat PDV-a, a strani državljanin ima dva načina povrata. Prvi način je da se strani državljanin vrati u trgovinu u kojoj je kupio i izvrši povrat novca u gotovini ili, ukoliko će uskoro ponovno posjetiti Bosnu i Hercegovinu, izvrši povrat prilikom sljedećeg posjeta. Drugi način je povrat PDV-a od strane prodavatelja izravno na transakcijski račun koji je strani državljanin naveo na obrascu PDV-SL 2.

Osim toga i pravne osobe koje su registrirane u inozemstvu ostvaruju pravo na povrat PDV-a za plaćena dobra za čiju nabavu im je PDV obračunao porezni obveznik u Bosni i Hercegovini ili mu je PDV obračunat prilikom uvoza dobara u Bosna i Hercegovina. Minimalni iznos računa u ovom slučaju je 800.00 KM (409.30 EUR-a).

09. ožujak 2024 02:15