StoryEditorOCM
NeretvaZdravstvena skrb

Dnevna bolnica spremna za prihvat pacijenata: Kirurzi, internisti, ginekolozi, pedijatri, psihijatri u Metkoviću već od rujna

Piše Stanislav Soldo
6. svibnja 2022. - 12:46

Dnevna bolnica u Metkoviću, koju desetljećima čekaju stanovnici doline Neretve svoja vrata bi trebala otvoriti u rujnu. Građevinski radovi na staroj zgradi suda su dovršeni, instalirana je potrebna medicinska oprema dok je u tijeku nabavka dijela namještaja. Još se dovršavaju neke tehničke sitnice na interijeru zgrade, čija je ukupna površina 960 kvadratnih metara.

image
HANZA MEDIA
 

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 16,2 milijuna kuna, koja obuhvaća rekonstrukciju i dogradnju zgrade bivšeg Općinskog suda u dnevnu bolnicu Metković. Statusno, dnevna bolnica će biti u sastavu Opće bolnice Dubrovnik, odnosno djelovat će kao njezina podružnica.

Od zdravstvenih sadržaja građanima će se tako omogućiti specijalistički pregledi u područjima interne medicine, ginekologije, kirurgije, psihijatrije i pedijatrije. Projekt je financiran sredstvima Europske unije i ukupne je vrijednosti 50 milijuna kuna, a osim investicije u Metkoviću tim sredstvima se uređuje i dnevna bolnica u Dubrovniku.

Liječnici će iz Dubrovnika dolaziti u Metković i ravnatelj dubrovačke bolnice, dr. Mario Bekić ne očekuje nikakve poteškoće premda je zamjetan nedostatak liječnika i medicinskog osoblja.

image
HANZA MEDIA
 

- Manjak ljudi ćemo nadoknaditi sa našim gostujućim liječnicima koji već rade u bolnici u Dubrovniku-kazao je dr. Bekić, naglašavajući da su liječnici iz bolnice sve do pandemije Covida-19 dolazili u Metković i Ploče te da imaju takvo radno iskustvo.

Iako je zgrada dnevne bolnice završena, uprava bolnice Dubrovnik je odlučila da će se pacijentima otvoriti nakon ljeta i godišnjih odmora kada će se donijeti i posebna organizacija rada bolničkih liječnika koja uključuje i dnevnu bolnicu Metković.

Međutim, u prostoru dnevne bolnice neće biti stacionar za palijativnu skrb niti palijativna ambulanta premda u Metkoviću i dolini Neretve postoji velika potreba upravo za takvim oblikom zdravstvene skrbi i njege teških bolesnika najčešće u terminalnoj fazi bolesti.

Dr. Bekić nam je pojasnio da palijativa ne ulazi u djelatnosti dnevne bolnice. Postoje posebni projekti palijativne skrbi koji nisu vezani uz dnevnu bolnicu već uz Dom zdravlja-zaključio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Mario Bekić.

image
HANZA MEDIA
 

30. travanj 2024 07:17