StoryEditorOCM
NeretvaOsvojili su prvi Omiš

Deset godina uveseljavaju sebe i druge, opuzenski slavuji Klapa na kantunu stižu u Slano!

Piše L. V.
31. kolovoza 2024. - 16:34

Oni su samo voljeli pjesmu i sastajanje, pa su to odlučili spojiti i službeno i stvoriti klapu. Klapa na kantunu pjeva skupa već deset godina, a uskoro dolaze u Slano na susret klapa čemu se vesele. Iza njih su brojni nastupi i nagrade, a evo što su nam ispričali o sebi.

image

Cilj i misija je održati klapsku pjesmu, osnovati dječju klapu i nastaviti sudjelovati i organizirati brojne manifestacije

Privatni Arhiv

-Prije par mjeseci, vratili smo se s nastupa na našu opuzensku pjacu. Nas nekolicina u "bilin" košuljama, a jedna baba komentira: ‘‘Vidi ih, samo gledaju di će se skitat, ist, pit i pivat..‘‘ U svojoj namjeri da nam se naruga, baba je dala najprecizniji opis naše, ali i svake druge (nekomercijalne) klape. Kada se spoji akord, nastaje jedno stanje koje je teško opisati. Nastaje fuzija tijela i duha. I što se više pjeva, više te pjesma vuče. Tako je nastala naša klapa. Društvo koje je pjevalo. Pa je pjesma bila sve bolja. A onda su polako, oni koje je pjesma više vukla, tražili priliku da se nađu što češće. Pa smo shvatili da bi mogli biti još bolji. U to vrijeme pisma u Opuzenu, najraspjevanijem gradu Neretve, postajala je sve tiša te je ta činjenica par zaljubljenika nagnala na ozbiljnije poteze iako svjesni odricanja koje nosi klapa kradući vrijeme prvenstveno od supruga i djevojaka. Tako smo našli voditelja, odredili ime – i rodila se Klapa na kantunu. Neko vrijeme su nam prvog tenora mijenjale prekrasne dame, pa smo bili i mješovita klapa. Danas pjeva 9 muških glasova, a voditeljica nam je Kristina Vekić te u ovom sastavu djelujemo svega nekoliko mjeseci. Uz pauzu u koroni, klapa djeluje punih 10 godina. Klapa sudjeluje u organizaciji raznih kulturnih manifestacija u Opuzenu. Najponosniji smo na jedinstveni kulturno-glazbeni događaj "Pisma na svakom kantunu". Ideja te klapske večeri je vratiti klape s pozornice u njihov prirodni habitat, na ulice, balature i kantune naših dalmatinskih varoša. Klape su razbacane po opuzenskim trgovima i kalama. Svaka klapa uz vino i spizu pismom zabavlja svoj dio publike, a finale je druženje za najveselijim stolom do kasnih jutarnjih sati. Istom ili sličnom vodiljom Klapa na Kantunu organizira i već tradicionalno druženje "pivača" na Silvestarsko jutro, na Poljanici neretvanskih gusara u Opuzenu.

Opuzen je u prošlosti bio i ostao rasadnik klapskih pjevača, skladatelja, aranžera i instrumentalista, upravo su Opuzenci u klapsku pjesmu uveli baritonske dionice i nametali kriterije klapske pjesme u cijeloj Dalmaciji, osvojivši prvi Omiški festival kao apsolutni pobjednici i brojne festivale nakon njega. Opuzen je kao svojevrsni fenomen sa nešto više od tri tisuće stanovnika u svojoj bogatoj klapskoj povijesti iznjedrio 10 klapa i jedan vokalni oktet, a trenutno boje brane naša muška Klapa na kantunu i ženska Klapa Arija.

image

Klapa na kantunu nedavno je promovirala i spot za pjesmu ‘Misto moje‘

Privatni Arhiv/

Klapa nastupa na lokalnim kulturnim manifestacijama u sklopu "Opuzenskog lita", kao i susjednim gradovima i općinama, raznim smotrama i festivalima diljem Dalmacije. Neke koje bi spomenuli su smotre u Blatu na Korčuli, Dani Županije u Dubrovniku, Zaostrogu, Strožancu, Podaci, te inozemnim smotrama u Trebižetu, Kupresu i Neumu. Ove godine bilježimo i nastup u HRT-ovoj emisiji More. Posebno smo ponosni na prvu nagradu publike na festivalu Melodije Hrvatskog juga 2024. s pismom "Misto moje", koju smo izveli s kolegom Josipom Kudinom – Tabakalom. Za navedenu skladbu je upravo na CMC-u je premijerno objavljen videospot.

Vizija nam je u skoroj budućnosti izgraditi prostor za djelovanje klapa na opuzenskoj Rivi kroz koji bi klapsku pismu nastojali približiti najmlađim sugrađanima. Cilj nam je i osnivanje dječje klape po uzoru na prvu dječju klapu u Dalmaciji - opuzensku klapu Poletarci koja je na prvim Omiškim festivalima krajem 60-tih godina kao atrakcija nastupala u revijalnom djelu festivala.

Sljedeći nastup imamo na smotri klapa u Slanom kojem se posebno veselimo, kako biti uz bok respektabilnim klapama tako i uživati u nadaleko poznatom gostoprimstvu i druženju koje krasi ovu smotru - pričaju članovi Klape na kantunu koju čine voditeljica klape Kristina Vekić, prvi tenor Ivan Prović, drugi tenori Željko Vlahović, Josip Tošić i Stipo Šuman, baritoni Luka Popović i Sveto Dujmović te basevi Tome Dujmović, Josip Kudin i Ante Juračić.

21. rujan 2024 05:27