StoryEditorOCM
Neretvaništa bez barkoda

Birokratske zavrzlame: Da bi kupili zaštitno sredstvo poljoprivrednici moraju imati pametni telefon

Piše Stanislav Soldo
24. studenog 2023. - 08:00
Varazdin, 150522. U okolici grada mnogi hobisti obradjuju svoje vinograde. U jednim od njih vlasnik ih je prskao zastitnim sredstvima.Zeljko Hajdinjak/Cropix

Novi Zakona o održivoj uporabi pesticida koji među ostali propisuje digitalizaciju kupovine pesticida izazvao je mnoge probleme među poljoprivrednicima na terenu što je za posljedicu imalo povećanu kupovinu ilegalnih sredstva i njihovu nabavku preko granice ili u Hrvatskoj "ispod banka". Da se primjenjuju ilegalna sredstva potvrdio je nedavni slučaj pronalaska nedopuštenog sredstva klorpirifosa u mandarinama. Nove zakonske odredbe uvele su uporabu elektroničkih vjerodajnica odgovarajuće razine za pristup FIS-u te će se uspostavom tog sustava, uvidom u FIS, provjeravati statusi profesionalnih korisnika, distributera i savjetnika odnosno kupaca sredstava za zaštitu bilja.

Međutim, mnogi poljoprivrednici nemaju pristup sustavu e građanin, neki posebno oni stariji nisu dovoljno informatički pismeni da bi se registrirali niti imaju pametne telefone, ne mogu legalno kupiti zaštitna sredstva.

Da bi legalno kupio zaštitno sredstvo poljoprivrednik vlasni OPG-a mora imati svoj barkod. U praksi se često događa da poljoprivrednik dođe u poljoljekarnu kupiti važeće sredstvo za zaštitu bilja i kada ga prodavač upita barkod on to nema. Prodavač mu ne može prodati zaštitno sredstvo i on se neobavljena posla vraća kući i tada nastupa nabavka na crnom tržištu. Kada već ne može kupiti legalno poljoprivrednik pribjegava drugom načinu nabavke najčešće preko granice u BIH, gdje se prodaju zaštitna sredstva zabranjena na području Europske unije. Nedavni slučaj klorpirofos nastavak je takve birokratske zavrzlame i kompliciranih hrvatskih propisa nabavke pesticida i drugih sredstava za zaštitu bilja, koji se kako doznajemo od agronoma najrigorizniji u EU i u kojima se poljoprivrednici jako loše snalaze.

Kako bi se Zakon mogao provoditi Fitosanitarni informacijski sustav (FIS) je nadograđen, a od subjekata u prodaji sredstava za zaštitu bilja (SZB) zahtijevaju se intervencije na poslovnim programima (softverima) prodajnih mjesta u svrhu povezivanja s FIS-om. Tako svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici koji su upisani u FIS i imaju važeće potvrde, mogu preko portala https://ePoljoprivreda.mps.hr kojem se pristupa putem NIAS-a pristupiti FIS-u i sami ispisati potvrde s barkodom koje će im služiti kao dokaz da imaju pravo kupnje. Ako, iz nekog razloga, to ne mogu sami napraviti mogu se obratiti ovlaštenim provoditeljima izobrazbe kod kojih su pohađali izobrazbu, djelatnicima Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede po županijama ili Odjelu za održivu uporabu pesticida Ministarstva poljoprivrede. Također barkod, koji zamjenjuje dosadašnju "papirnatu poljoprivrednu iskaznicu" može se spremiti u mobitel te se na prodajnom mjestu mogu poslužiti barkodom putem mobitela, pojašnjeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ipak, čini se da ovo baš i ne ide dobro na terenu što za izravnu posljedicu ima nabavku i primjenu nedopuštenih zaštitnih sredstava.

29. travanj 2024 00:44