StoryEditorOCM
KorčulaVRIJEDNO OTKRIĆE

Tijekom rekonstrukcije Gradskog muzeja Korčula otkriveni zidni oslici iz 17. stoljeća

Piše DV
10. lipnja 2020. - 16:49
Tijekom procesa istraživanja palače Gabriellis otkriveno je 13 slojeva zidnog oslika na istočnom dijelu drugog kata palače koji datiraju od 17. do 20. stoljećaDV
 Palača Gabriellis u kojoj je smješten Gradski muzej Korčula trenutno je u procesu renoviranja u sklopu projekta 'Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’ kojem je cilj stvaranje i promocija kulturne i etnografske ponude Dubrovačko-neretvanske županije pod zajedničkim nazivom „Putevima prošlosti“.
 
Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno i operativno ga provodi Regionalna agencija DUNEA uz još 10 partnera.
 
Upravo zbog iznimno trošnog stanja palače koja datira iz 17. stoljeća, kroz projekt se započelo  s rekonstukcijom i opremanjem kako bi se muzeju vratio stari sjaj te ga učinilo sigurnim za sve zaposlenike i posjetitelje. Grad Korčula, kao vlasnik ovog kulturnog dobra odgovoran je za upravljanje palačom, te nadgleda provođenje radova čiji kraj se uskoro očekuje.
 
Tijekom procesa istraživanja palače Gabriellis otkriveno je 13 slojeva zidnog oslika na istočnom dijelu drugog kata palače koji datiraju od 17. do 20. stoljeća i  potvrđuju  raznovrsnost sadržaja koji su kroz povijest ispunjali ovaj prostor.
 
Početkom renovacije bilo je moguće skidanjem površinskih slojeva otkriti većinu zidnih oslika, a među njima se prepoznaju ružičaste vertikalne linije, plavo mrežište s ukrasima na žutoj podlozi, kao i  pojasnica s motivom hrvatske trobojnice.
 
Tijekom trajanja projekta izvršena su konzervatorsko- restauratorskih istraživanja, a nakon toga i konzervatorsko-restauratorski zahvati koji su dali novu dimenziju i naglasili ljepotu oslika. Osim restauracije oslika prilagodio se i projekt unutarnjeg uređenja kao bi koncept novog muzeološkog koncepta bio u potpunosti usuglašen s vrijednostima zidnog oslika i njegovom prezentacijom.
 
Gradski muzej Korčula tijekom rekonstrukcije nije prestajao s radom, već je izmješten u obližnju palaču gdje mogu doći posjetitelji ali je izložbeni prostor manji i ne prikazuje svo bogatstvo korčulanske povijesti. Nakon radova slijedi opremanje, a zaposlenici očekuju i skoro preseljenje u nove/stare prostore nakon godina rada u neadekvatnim uvjetima.
 
Uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Regionalnu agenciju DUNEA, na projektu sudjeluje još 10 parntera: Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatski restauratorski zavod – Dubrovnik, Općine Dubrovačko primorje, Smokvica i Mljet, Grad Korčula i Korčulanska razvojna agencija KORA,  Obrt za restauriranje namještaja Depolo i putnička agencija Dominium Travel.

Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
16. travanj 2024 22:14