StoryEditorOCM
KorčulaVELIKI DAN ZA ŽENE OTOKA KORČULE I POLUOTOKA PELJEŠCA

Svečano uručen novi 4D ultrazvuk vrijedan 68 tisuća eura

Piše Dora Lozica
4. lipnja 2024. - 14:59

Prošlog je tjedna Domu zdravlja u Korčuli svečano uručen novi i najmoderniji 4D ultrazvuk vrijedan 68 tisuća eura, a donacijama je kupljen i CTG koji može pratiti blizanačke trudnoće. Otočanke i poluotočanke više ne moraju na privatne preglede u Dubrovnik ili Split.

Nakon tridesetak godina rada u zasluženu mirovinu otišao je dr. Kristo Cebalo, a pacijentice od Smokvice pa sve do Trpnja dočekale su kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu ginekologije i opstetricije. Ginekološka ordinacija dr. Cebala bila je u zakupu, odnosno privatna, a ulaganja u opremu posljednjih desetljeća teško bi mogli nazvati i minimalnim i to za veliko područje Korčule i Pelješca. Sve se to promijenilo dolaskom mlade dr. Leile Mitrović koja se još 2016. godine javila na javni natječaj DZ Korčule za specijalizaciju.

Ginekološka ordinacija dr. Leile Mitrović počela je raditi u sklopu DZ Korčula, a kako bi svoj posao mogla obavljati kvalitetno, potrebni su joj moderni uređaji u skladu s 21. stoljećem i osnovnom zdravstvenom zaštitom za žene. Ravnatelj Doma zdravlja dr. Sebastijan Fabris nije gubio vrijeme pa je pokrenuo inicijativu za kupnju trenutno najmodernijeg 4D ultrazvuka.

"Radi se o zaista najmodernijem uređaju koji se trenutno može pronaći na tržištu s dvije volumetrijske sonde, vaginalnom i abdominalnom,. Takvog aparata nema niti na širem području otoka i poluotoka. Kupnju smo financirali zajedničkim snagama i to Grad Korčule, Općine Trpanj, Orebić, Lumbarda i Smokvica, Liga protiv raka KPLM, Dubrovačko-neretvanska županija i nešto manje Dom zdravlja s vlastitim sredstvima. Sama cijena od 68 tisuća eura svjedoči o kvaliteti uređaja, iznimno mi je zadovoljstvo što je dostupan našim pacijenticama i nadam se da će dr. Mitrović s pomoću ultrazvuka priopćiti puno radosnih vijesti", zadovoljno je istaknuo dr. Fabris.

Samo Grad Korčula za 4D UZV izdvojio je gotovo 27 tisuća eura, a pacijentice se od prošlog tjedna redovno pregledavaju novim uređajem. No, kako bi Ginekološka ordinacija bila potpuno opremljena, nedostajao je i CTG, uređaj kojim se u trudnoći prati aktivnost fetusa i učestalost trudova, a zbog čega su pacijentice često morale odlaziti u Dubrovnik na pregled koji traje najviše pola sata.

"Dr. Mitrović zarazila nas je svojim entuzijazmom pa smo se potrudili nabaviti i CTG s kojim možemo pratiti i blizanačke trudnoće. Kupili smo ga donacijom Zaklade Marko i Vera Miličić - Maleško, cijena mu je 3400 eura i ja im se ovim putem zahvaljujem. Možemo reći da nam je Ginekološka ordinacija sad u potpunosti opremeljna, vjerujem da će dr. Mitrović iz ovih uređaja izvući najbolje", poručio je dr. Fabris.

Velika je to promjena u životima žena, ali i cijelih obitelji Korčule i Pelješca, kojima će trebati malo vremena kako bi se navikle da na 4D preglede i CTG ne moraju u veća gradska središte te da za takve preglede ne moraju platiti zavidne iznose. Osim toga, pacijentice su dobile mladu, profesionalnu i angažiranu doktoricu koja će s medicinskom sestrom Marijom Kunjašić pružiti najbolju moguću zdravstvenu skrb i zaštitu koje žene zaslužuju.

Jasno je to i dr. Fabrisu kojem se bliži kraj trećeg mandata na čelu DZ Korčula. Praksa da zajedničkim naporima jedinica lokalne i regionalne samouprave te uz podršku Ministarstva zdravstva namakne sredstva za bolju i moderniju tehniku urodila je plodom i promijenila svakodnevicu života u izoliranim područjima. Osim UZV za Ginekološku ordinaciju, nedavno je kupljen novi i moderni UZV za Internističku ambulantu i to sredstvima Grada Korčule i Dubrovačko-neretvanske županije, a onda i CT uređaj sredstvima Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstva zdravstva. Trenutno je glavni cilj, naglašava dr. Fabris, pokrenuti rad uređaja i CT staviti u službu pacijenata.

"CT je instaliran, ali još nije u punoj funkcionalnoj upotrebi. Zbog povećanja mjera zaštite od zračenja upravo nabavljamo olovne zavjese za koje nam je županija osigurala 20 tisuća eura, a ja i tehničar smo u procesu edukacije", objasnio je ravnatelj Fabris koje je ujedno i doktor radiolog.

Pitali smo ga hoće li se još jednom kandidirati za ravnatelja DZ Korčula, no nije nam otkrio svoju odluku ističući kako izmjenama o Zdravstvenoj zaštiti domovi zdravlja više neće raditi samostalno, već u sklopu jedne institucije za područje cijele županije.

"Rad domova zdravlja drugačije će se organizirati nego što je to slučaj trenutno, iskreno, ne znam točno kako će struktura izgledati, ali znam da se domovi zdravlja integriraju. To je projekt koji u nekim županijama postoji već 20 godina kao u recimo Splitsko-dalmatinskoj ili Istarskoj županiji. Nadam se da će nam biti još bolje nego sad", poželio je dr. Fabris.

21. lipanj 2024 00:39