StoryEditorOCM
KorčulaU Lumbardi je palo više kiše nego u Dubrovniku, prijavite materijalnu štetu

Pogledajte posljedice strašnog nevremena koje je zahvatilo Korčulu!

Piše Dora Lozica Foto: Željko Milina, Ivan Batistić Zure, Nejc Cimperšek, DVD Korčula, Grad Korčula, MO Pupnat
10. rujna 2024. - 15:19

Dosad neviđeno nevrijeme koje je jučer, u poslijepodnevnim satima, zahvatilo istočni dio otoka Korčule, prouzrokovalo je veliku materijalnu štetu diljem Grada Korčule i Općine Lumbarda. 

image

Posljedice strašnog nevremena koje je poharalo Korčulu su ogromne

Željko Milina, Ivan Batistić Zure, Nejc Cimperšek, Dvd Korčula, Grad Korčula, Mo Pupnat/

Jedna od najljepših uvala otoka Korčule, Pupnatska luka, od kišne bujice i odrona potpuno je promijenila izgled, a cesta do uvale je donedavno bila zatvorena. Kako su napisali na službenoj Facebook stranici Mjesni odbor Pupnat, nanosi kamenja su uklonjeni, a cesta je prohodna za vozila. Zahvaljuju se Gradu Korčuli i mještaninu Jeri Zecu na intervenciji i pomoći. Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević poziva sve građane da prijave štetu.

image

U nevremenu koje je poharalo Korčulu nastradala je i općinska zgrada u Lumbardi

Grad Korčula/

„Prikupljamo informacije o nastaloj šteti, sanaciji ceste u Pupnatskoj luci moramo odmah prionuti jer je cesta gotovo uništena. Molimo sve naše sugrađane da nam dojave prouzrokovanu štetu i pošalju fotografije na e-mail Grada info@korcula.hr ili kontaktiraju mjesni odbor/gradski kotar kojem pripadaju kako bismo mogli dobiti uvid u stanje“, poručila je gradonačelnica na svojoj službenoj Facebook stranici.

image

Posljedice strašnog nevremena koje je poharalo Korčulu su ogromne

Željko Milina, Ivan Batistić Zure, Nejc Cimperšek, Dvd Korčula, Grad Korčula, Mo Pupnat/

Vatrogasci DVD-a Korčula na čelu sa zapovjednikom Franceskom Verazzom imali su izazovnu noć, a intervencije su se nastavile i danas. Kako su napisali na službenoj Facebook stranici, ukupno 32 vatrogasca sa 7 vozila izašlo je u kratkom vremenu na ukupno 54 intervencije i to 41 ispumpavanja vode, 12 tehničkih intervencija uklanjanja prepreka te 1 oslobađanje vozila.

„Zahvaljujemo se svima na razumijevanju, strpljenju i podršci, odgovoriti na ovoliki broj intervencija nije nimalo lako. Još se jednom hvala Ivanu Mareliću Mahi, Mati Kurtoviću i Tonču Borovcu na hrani i piću tijekom i iza intervencija“, napisali su na stranici Vatrogasci Korčula.

Vatrogasci su i dalje na terenu, još uvijek ispumpavaju vodu. Ako imate ikakvih problema prouzrokovanih nevremenom, nazovite ih na broj 020/ 711 -001!

image

Posljedice strašnog nevremena koje je poharalo Korčulu su ogromne

Željko Milina, Ivan Batistić Zure, Nejc Cimperšek, Dvd Korčula, Grad Korčula, Mo Pupnat/

Najveći udari vjetra i kiše pogodili su Lumbardu, naselje na istočnom rtu otoka. Vjetar je iščupao na desetke velikih borova koji su potom padali na obližnje objekte, bacao je barke i glisere, raskrio je nekoliko krovova obiteljskih kuća, skuteri su bili razasuti ulicama, a SUP daske, stolice, jastuke iz plovila, tende (...) mještani traže diljem Lumbarde i obližnjih otočića.

Pinova meteorološka stanica postavljena u Lumbarajskom polju jučer je zabilježila nevjerojatnih 126 litara kiše po kvadratnom metru! Za usporedbu, u Dubrovniku je jučer palo 112 litara, a kiša je prouzrokovala poplavljene dućane, obiteljske kuće, bujice su odnosile različite predmete, nanosile kamenja na ceste...

Razmjere štete doživite kroz fotografije koje su slikali naši čitatelji. Sigurno jest da su u nevolji koja ih je zahvatila otočani još jednom reagirali složno, spremni pomoći, priskočiti i „dati ruke“ u svako doba noći i dana.

10. rujan 2024 15:20