StoryEditorOCM
KorčulaVRSNE ŽENE

Petra Žanetić, ekonomistica, zborašica, folklorašica: Gardelinka iz Blata živi s pjesmom, ponosna je na svojih 15 godina u Kumpanjiji

Piše Dora Lozica
10. listopada 2024. - 11:08

Blato na Korčuli poznato je kao jedno od najraspjevanijih naselja, ne samo otoka, već cijele Dalmacije, a 29-godišnja Petra Žanetić pravi je primjer kako se glazbom i radom za zajednicu može dati cijeloga sebe rodnom mjestu.

Voditeljica računovodstva Eko Blata, lokalnog komunalnog poduzeća, priznaje kako ponekad promisli da bi joj možda bilo bolje da je ostala živjeti u Splitu gdje je diplomirana na Ekonomskom fakultetu, no brzo se uvjeri u suprotno, pogotovo kad se osvrne na svoj dugogodišnji rad u brojnim društvima, zborovima i klapama u rodnom Blatu.

image

Petra Žanetić nikud ne može bez pjesme

Privatni album

Otok je ponekad surov, on je i radost i tuga, no za one koji su rođeni sa sve četiri strane okruženi morem, gotovo uvijek prevlada radost.

Iako ima tek 29 godina, Petra je već zabilježila zavidan pjevački staž, ali ne samo to!

"Jako rano, već sa 7, 8 godina, počela sam nesebično davati svoje slobodno vrijeme zajednici, na otoku je to gotovo normalno. S godinama je moja želja da pomognem razvijanju društva, a pritom i same sebe, samo rasla. Ljubav prema glazbi vodila me prema svemu čime se danas bavim", prisjetila se Petra.

U sveučilišnoj klapi

Njena je muzička avantura započela u Osnovnoj glazbenoj školi Blato gdje je završila klarinet, a još prije se pridružila Hrvatskoj glazbenoj udruzi Sv. Vicenca, odnosno orkestru limene glazbe. Otkriva nam da je njen talent za glazbu otkrila časna sestra Danijela Škoro, osnivačica nadaleko poznatog Dječjeg župnog zbora Stope gdje je Petra napravila svoje prve pjevačke korake. Uskoro se pridružuje i seniorskom zboru, a istodobno pjeva i u dječjoj klapi Perlice koju je vodila profesorica Dalija Gavranić.

image

Za mikrofonom kao kod kuće

Privatni album

"Baš sam u HGU Sv. Vicenca zavoljela sviranje, ali sam i osjetila kako je to biti član društva, pripadati jednoj udruzi gdje sam još uvijek, evo, gotovo 20 godina. Nisam ni bila svjesna talenta za pjevanje do Dječjeg zbora Stope, tamo sam provela gotovo 15 godina. Na faksu sam pjevala u sveučilišnoj klapi, ali i u sveučilišnom zboru Silvije Bombardelli. Danas sam dugogodišnja članica klape Kanela iz Blata gdje pjevam drugi sporan, a posebno sam ponosna na svojih 15 godina u Viteškom udruženju Kumpanjija iz Blata", priča nam ova mlada glazbenica.

A kako i ne bi bila ponosna kad se radi o jednom od najvitalnijih otočnih društava s najstarijom Smotrom folklora u Hrvatskoj koja je ove godine, bogatim programom, održana 61. put. Osim što je članica, pleše folklor, Petra je i tajnica društva što je velika odgovornost, ali i čast.

"To je društvo koje te izgradi, nauči te žrtvi za svoje mjesto. Gledam mlade članove kako se priključuju i u njima vidim sebe, sjetim se dana kad sam se učlanila, vidim koliko im društvo

znači i koliko uživaju kao što znači i meni. U današnje vrijeme sve to ima veću težinu, za sve te sate proba i nastupa nećete dobiti ništa materijalno zauzvrat, a danas je teško naći ljude, pogotovo mlade, koji su spremni na taj način pokloniti sebe. Međutim, dobit ćete puno više, jedno iskustvo za cijeli život, a najveća je nagrada vidjeti da društvo napreduje", objasnila nam je Petra svoju ljubav prema VU Kumpanjija napominjući kako ne staju s radom te kako su pred društvom veliki projekti.

Nikad joj nije dosadno

Pratili smo, naime, njihovo nedavno putovanje u Indiju gdje su Hrvatsku predstavljali na jednoj od najvećih folklorni smotri na svijetu, Delhi international Dance and Music Festivalu, a kako nam otkriva Petra, uskoro ih očekuje putovanje u London!

image

Petra Žanetić na jednom od brojnih nastupa

Privatni album

Petra je snimala i prateće vokale za manje ili više poznate estradne umjetnike u Splitu i na otoku. Surađivala je tako i s Meri Cetinić, no kaže da joj se pjevanje back vokala iznimno teško te da joj više pašu solo dionice koje netko prati. Petra, gdje te možemo čuti?

"Ma nije to ništa posebno", priznaje skromno – "Nastupala sam na Gardelin festivalu u Veloj Luci, Stope su snimile CD, tamo možete čuti neke moje solo dionice, nije puno, ali mene jako veseli".

Glazbu sluša stalno, na poslu, u autu, doma, kaže da ponekad nervira druge oko sebe s pjevanjem i muzikom. Otok krije brojne prednosti, samo ih treba otkriti, Petri nikad nije dosadno i svaki joj je dan ispunjen. Ili je klapa, ili je zbor, ili je VU Kumpanjija, a ponekad i ribolov, otkriva kroz smijeh.

"Pjevanje i glazba meni znače skoro sve! Ponekad promislim ma neću više, zasitila sam se, uzmem malu pauzu, predah, ali brzo se vratim jer tek onda shvatim koliko je glazba ono što me definira i ono bez čega ne mogu. Kroz glazbu sam prošla brojne lijepe i ružne trenutke, glazba me izgradila i zato poručujem svima – nikad ne odustajte, i loše iskustvo nosi nešto dobroga", poručila je.

10. listopad 2024 11:08