StoryEditorOCM
KorčulaŠTO JE TO MALO I ZELENO

Na otok stigla prva električna čistilica! Malo zuji, puno radi, a ne zagađuje

Piše Dora Lozica
7. prosinca 2023. - 16:06
Grad Korčula na čelu s Komunalnim trgovačkim društvom Hober punom se parom priprema za novi način prikupljanja otpadaKtd Hober/Ktd Hober

Grad Korčula, na čelu s Komunalnim trgovačkim društvom Hober, punom se parom priprema za novi način prikupljanja otpada. U srijedu su predstavljeni novi, električni strojevi za održavanje čistoće javnih površina, prvi takve vrste na otoku i šire.

KTD Hober prijavio se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na kojem su ostvarili sufinanciranje u iznosu od 60 posto za nabavu električnog samohodnog cestovnog usisavača te električne kompaktne čistilice zapremine od jednog kubnog metra proizvođača Green Machine.

Ukupna vrijednost isporučene opreme je 202.422,17 eura, bez PDV-a, odnosno 253.027,71 eura s PDV-om. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bespovratnim sredstvima projekt sufinancira iznosom od 121.453,30 eura, odnosno 60 posto vrijednosti nabave bez PDV-a.

image

Grad Korčula na čelu s Komunalnim trgovačkim društvom Hober punom se parom priprema za novi način prikupljanja otpada

Ktd Hober/Ktd Hober

Nakon isporuke vrijedne komunalne opreme provedena je i kratka edukacija radnika, a iz KTD-a Hober objašnjavaju kako su zbog dimenzija i performansa novi strojevi idealni za održavanje čistoće u centru grada. Osim toga su tihi i ne zagađuju okoliš.

"Zahvaljujući električnom motoru vozila su u transportu nečujna, a u radnom načinu razina buke je minimalna. Električni pogon oba stroja omogućava rad bez emisije štetnih plinova te omogućuje značajne uštede na troškovima goriva i održavanja uz istovremeno povećanje efikasnosti u održavanju čistoće. Ovo je prva sto posto električna čistilica u Gradu Korčuli, na otoku, a i šire", poručuju iz KTD-a Hober.

Osim spomenutih strojeva za čišćenje, KTD-u Hober isporučena je i oprema za automatsku identifikaciju odvoza otpada nužna za uspješno uvođenje novog sustava individualnog odvoza otpada. Novi način prikupljanja otpada u nekim je dijelovima Grada Korčule već započeo, a za sve stanovnike bit će obavezan od siječnja 2024. godine. U siječnju i veljači očekuje se isporuka 500 plavih i 500 žutih kanti volumena 120 litara za odvojeno prikupljanje otpada te pet otpadomjera koje će također sufinancirati Fond bespovratnim sredstvima u visini od 60 posto vrijednosti.

29. travanj 2024 00:59