StoryEditorOCM
KorčulaOŠ Smokvica u Erasmus+ programu

Korčulanske učiteljice oduševljene skandinavskom ‘obećanom zemljom‘: Ovdje su plaće nastavnika od 3800 do 4200 eura, a ocjenjivanje kreće tek od četvrtog osnovne

Piše Dora Lozica FOTO: Marija Lipanović
3. svibnja 2023. - 08:51

Učiteljice Osnovne škole Smokvica, u okviru Erasmus + programa, tjedan dana provele su u Finskoj upoznavajući jedan od najboljih obrazovnih sistema na svijetu i uočavajući razlike u usporedbi s domaćim:

Marija Lipanović, nastavnica engleskog i Nives Kunjašić, nastavnica matematike i fizike, iz Finske su se vratile prije nekoliko dana oduševljene njihovim načinom rada s djecom. Iako su mala škola u središtu otoka Korčule, smokviški nastavnički kolektiv shvatio je važnost Erasmus + programa, najvećeg programa EU za obrazovanje, pa je u tijeku već drugi projekt kojeg uspješno provode.

image

Školski hodnici puni su fotelja i kauča

Ime projekta je Naš zeleni početak, započet je prošle godine osnivanjem prvog, školskog, ekološkog zelenog kutka na otoku, a ove se godine nastavlja u sklopu job shadowinga pomoću kojeg nastavnici posjećuju školske sisteme diljem svijeta prateći rad svojih kolega.

Nastavnicama Mariji i Nives nije slučajno dodijeljena Finska. Marija je prošle godine prilikom mobilnosti u Firenci upoznala zamjenika ravnatelja škole Ita-Suomen Koulu kojeg je zamolila da ih prime na job shadowing. Želja im se ostvarila, prošlog su tjedna posjetile tri škole, prvi dan za učenike od 14 do 16 godine, slično našim srednjim školama, drugi dan osnovnu i glavnu Ita-Suomen školu, a treći dan internacionalnu školu u koju idu djeca diplomata i brojni učenici podrijetlom iz Rusije budući da je škola u gradu Joensuu na istoku, blizu ruske granice.

Razlike su ogromne, priznaju nam Marija i Nives. Što se tiče organizacije nastave, škola započinje u kolovozu i završava u lipnju, u Hrvatskoj imamo dva i pol tjedna više praznika. Satovi im traju 75 minuta, odmor između dva sata je 15 minuta, a baš svi idu na besplatan ručak u školsku kantinu koji traje pola sata. Niži su razredi u školi najviše do 11,45, a viši do 14,30 sati, cjelodnevne nastave nema, ali imaju produženi boravak.

image

Alatnica u kabinetu

Predavački je dio potpuno drugačiji od našeg. Nastava je neusporedivo opuštenija, puno je veći naglasak na praksi i radu s rukama nego na teoriji, puno je nastave na otvorenome, veći su dio dana vani. Učitelji ne strepe od strogih kurikuluma, sami kreiraju nastavnički dan. Marija i Nives bile su “u sjeni” na satovima engleskog, matematike, glazbenog i geografije, ali vidjele su nastavu i drugih predmeta. Učionice su vrhunski opremljene, iz tehničkog imaju sve vrste bušilica i sličnog alata, u steam učionici mikroskopi vise sa stropa, a na hodnicima su udobni kauči, biljarski stolovi i stolovi za stolni tenis za opuštanje. Posebno ih se dojmila nastava iz umjetničkih predmeta, dok naši učenici iz glazbenog dobiju udžbenike, mali Finci na raspolaganju imaju sve vrste instrumenata, od bubnja, bas i električne gitare do ukulela na kojima su za Mariju i Nives zasvirali El Condor Pasa.

“Činilo mi se da je na likovnom naglasak na tome tko će se bolje i više zaprljati. Toliko su uživali da su izgledali kao da su bili na paint ball-u”, smijući se otkriva nastavnica Marija.

image

Svakodnevica u finskim školama

Plaće nastavnika u Finskoj također su neusporedive s primanjima u Hrvatskoj, kreću se od 3800 do 4200 eura, a najveća je razlika i u ocjenjivanju učenika. U Finskoj ocjenjivane počinje tek u četvrtom razredu osnovne škole. Nastavnici mogu sami izraditi svoje ispite ili koristiti ispite izdavača, a ocjene se kreću od 4 do 10, ocjena 8 je otprilike kao naša četvorka. Osnovna škola ima 9 razreda nakon čega pišu Nacionalni ispit. Prilikom upisa u srednju, učenici iz Finske imaju dvije opcije, da im se u obzir uzme ocjena na Nacionalnom ispitu ili da im se gledaju ocjene svih 9 razreda. Država pokriva sve troškove obrazovanja, od udžbenika, bilježnica, školskog pribora do ručka i produženog boravka, roditelji su obavezni kupiti samo torbu.

Svi imaju koristi

"Što se tiče engleskog jezika, prema EPI ljestvici mi smo u Hrvatskoj jako dobri, na 11. smo mjestu, a Finska je na 8. mjestu, nema velike razlike u nastavi. No, primijenit ću više grupnog rada i rada učenika u paru što sam vidjela u njihovoj školi. Ovakvi su projekti važni budući da koriste i nastavnicima i učenicima, a na kraju i zajednici. Želja nam je posjetiti još školu u Portu koja prednjači u ekološkoj osviještenosti, ima solarne panele i slično. Želimo da škola u Smokvici ide u tom smjeru", poručila je Marija koja u OŠ Smokvica radi već više od 15 godina.

02. svibanj 2024 19:49