StoryEditorOCM
KorčulaŽRNOVO NA NOGAMA |

Korčulanska vijećnica Vinka Lozica pisala Milanoviću: Predsjedniče, pomozite, imamo divlji deponij u režiji Grada! Veliki su šoldi u igri...

Piše slobodnadalmacija
28. travnja 2021. - 09:10

"Poštovani Predsjedniče! Obraćam Vam se ovim putem jer sam na isto prisiljena nečinjenjem institucija Republike Hrvatske – konkretno Državnog inspektorata, odnosno Inspekcije zaštite okoliša. Naime, riječ je o lokalitetu koji gradska vlast u Korčuli naziva 'reciklažnim dvorištem za građevinski otpad' u predjelu Zlopolje, naselje Žrnovo na otoku Korčuli."

Ovim se riječima predsjedniku RH Zoranu Milanoviću obratila korčulanska gradska vijećnica Vinka Lozica kada je, kako se iz prve rečenice dade zaključiti, shvatila da joj ne uspijeva dobiti odgovore od nadležnih u lokalnim vlastima.

Rampa otvorena

Lozica u pismu adresiranom na Ured predsjednika objašnjava:

"Predmetno zemljište u vlasništvu je Komunalnog trgovačkog društva 'Hober' i u prostorni plan ucrtano je kao takvo – građevinski otpad. Međutim, uvidom u Registar dozvola i potvrda za gospodarenje otpadom nikakva dozvola ne postoji na KTD 'Hober', niti citirani lokalitet zadovoljava zakonom propisane uvjete da bi se mogao nazvati 'reciklažnim dvorištem građevinskog otpada'.

Današnjim neposrednim opažanjem na spomenutom lokalitetu utvrđeno je da je teren zatrpan brdima iskopa, ulazna rampa je širom otvorena, nema osobe zadužene za prihvat otpada, nema vage, a na vrhu čak gori mješoviti otpad (debla stabala, dijelovi kuhinjskih elemenata, ostaci madraca i slično), dakle otpad se čak protuzakonito spaljuje!

Bez okolišanja se može reći da je ovo divlji deponij u režiji Grada i gradskog komunalnog društva koji dozvoljavaju da pojedini investitori tamo bez kontrole gomilaju višak iskopa bez nadzora, bez saznanja koji i kakav otpad se dovozi."

Lozica predsjedniku Milanoviću prilaže fotografije snimljene u različite dane kako bi se vidjeli razmjeri devastacije, a zajedno s njom i s Igrom Šain Kovačević, predsjednicom Nove ljevice na Korčuli i članicom Izvršnog odbora stranke, na Zlopolju je bila i ekipa "Slobodne".

Mogu istresti što hoće

– U zadnjem izvještaju gradonačelnika rečeno je da je ovo ovdje reciklažno dvorište građevinskog otpada, kojim upravlja "Hober" na svojem zemljištu. A pogledajte što ovdje piše – pokazuju nam ploču na kojoj stoji da je riječ o odlagalištu građevinskog materijala.

– Dakle, tko god dođe, može ovdje istresti što hoće, a Grad Korčula izdaje očitovanja investitorima da se višak iskopa odlaže na reciklažnom dvorištu Zlopolje. Ali ono ne postoji! Treba znati da su na temelju toga izdana rješenja Ministarstva i građevinske dozvole za velike infrastrukturne projekte za koje čekamo početak radova – govori Šain dok izbliza gledamo u rugobu do koje smo stigli makadamom s glavne ceste posred borovine i makije jednog od naših najljepših otoka.

U tišini suncem umivenog krajolika, koju remeti tek poneki kukac, ponad pradavnih suhozida zloslutno se uzdižu nepregledne gomile kamenja.

– Trebate vidjeti kako to brdo raste iz dana u dan – kaže Vinka Lozica. – Mi smo bile prije par tjedana i, evo, danas je tu još gore.

Pokraj nakupina stina još i vatra tinja. To se dimi s nakupine "građevinskog" otpada od odbačenih madraca, zahodskih školjki, plastičnih stolica, dijelova kuhinja...

'Di su vam dozvole?'

– Ovo je zapravo ilegalni deponij – jasno je i Vinki i Igri. I što je najgore, upozoravaju, na otocima se svi takvi deponiji do 2023. godine moraju zatvoriti, a ovaj na Korčuli se, nema godina dana, tek otvorio.

– Ovo ispod nas je sve iskop, nekada je bilo ravno – pokušavaju nam dočarati što se dogodilo nekako u sjeni pandemije.

– Gradonačelnika sam pitala: "Di su vam dozvole?" "Ma, znate, nemamo, nije upisano u registar, ali to je tu", odgovorio mi je – govori nam Vinka.

– Mene zanima kako može tako odgovoriti, a postoji papir koji je potpisao da imamo reciklažno dvorište? Kako to? Izdao si, dakle, falši dokument – oštra je Igra. Upozorava da su ovdje veliki šoldi u igri i da bi se mogli zaraditi milijuni.

– Jer ovo je ovde dobar kamen, nije neka "žblj" kvaliteta – nadovezuje se Vinka.

– Zašto bi to onda bilo tako netransparentno? Ako se RH odrekla ove mineralne sirovine, onda njome može raspolagati lokalna samouprava prodajući ga nekome investitoru ili ulažući u projekte od javnog interesa – dodaje Igra.

A sve upućuje na to da bi to mogla biti nova cesta, no o njoj ćemo u jednom od nastavaka jer i tu postoje proceduralne nejasnoće.

Kupljen presudni glas?

Zanimljivo je, također, da je zemljište za deponij navodno kupljeno od obitelji vijećnika bez kojeg se ne bi mogla formirati gradska vlast, a također se, prema saznanjima naših sugovornica, traži način da se hitno proširi deponij kupnjom od privatnika, no sve je obavijeno velom tajne.

– Ovdje bi, da je to stvarno reciklažno dvorište, trebali biti strojevi koji će mljeti kamen, odnosno pogon za preradu i daljnu upotrebu. Uopće nemamo podataka o tome koliko je "Hober" ovdje zaradio od odlaganja. Ako uzmemo da je odlaganje jednog kubika najmanje 50 kuna, sudeći po veličini brda, ovdje se moglo zaraditi i do 10 milijuna kuna. Tražili smo detaljne odgovore od KTD-a "Hober" službenim putem, ali do danas ih nismo dobili – ljuti se Igra.

Zato je odgovor stigao iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića, a glasi ovako: "Vodeći računa o tomu da Ured predsjednika Republike Hrvatske nema javne ovlasti i stvarne mogućnosti postupati po Vašoj molbi, ali i da su predsjedniku Milanoviću građani prioritet te da se zalaže za život u dostojanstvu, solidarnosti i spremnosti za pomoć drugima jer nitko u Hrvatskoj ne smije biti zapostavljen ili se osjećati kao građanin drugog reda, Vaše smo pismeno proslijedili nadležnom tijelu na mjerodavno postupanje."

Događa se zlo

Otočani, u čije ime nastupa gradska vijećnica Vinka Lozica, sada se nadaju da će im makar i ova minimalna intervencija s Pantovčaka pomoći u rasvjetljavanju svega onoga što je prekrilo brdo nabacanog kamenja u Zlopolju.

Zašto se baš tako naziva ovaj predio, ne zna se sa sigurnošću, ali mnogi će reći da se vjerojatno i na ovome korčulanskome, kao i na mnogim drugim lokalitetima istog naziva, naprosto dogodilo veliko zlo. Ako se ovdje i nije u prošlosti dogodilo, danas se očito događa, piše Slobodna Dalmacija.

GRADONAČELNIK FABRIS:

'Nisu ishodili dozvole, ali odradit će to'

Gradonačelnik Korčule Andrija Fabris (HDZ) priznaje da nije sređena dokumentacija za reciklažno dvorište na Zlopolju. Čak i sada nije točno da se građevni otpad odlaže nekotrolirano jer, kako kaže, zna se koliko kubika stane u kamion. Zašto poduzeće "Hober" nije do sada ishodilo dozvole, nije, kaže, do njega.

– Jednostavno, to još nisu uspjeli odraditi, ali odradit će – priznaje Fabris. Dodaje kako su odluke o tome i o lokaciji donesene u sazivima gradskih vijeća prije njegova mandata. Po njemu je bolje da se krupni građevinski otpad sada dovozi na jedno mjesto, a ne da se odlaže po brojnim divljim lokacijama uz ceste po otoku.

Fabris je čuo i priču o tome da je prethodni vlasnik parcele na Zlopolju vijećnik koji mu je bio potreban za sastavljanje vlasti u gradu, ali na to se samo nasmijao rekavši kako se to ne uklapa s obzirom na to da su odluke donesene prije njegova mandata. Isto tako, priznaje da je trenutni vijećnik Županijske skupštine dolazio k njemu i interesirao se za daljni otkup, ali odgovorio mu je da Gradu ne treba dodatni teren. Istina je da je prostornim planovima bio predviđen otkup od privatnika i to je, priznaje, šteta s obzirom na to da se novac mogao odmah upotrijebiti za drobilice i ostalu mehanizaciju koja je nužna za reciklažu.

02. svibanj 2024 18:16