StoryEditorOCM
KorčulaRiječ turističkog veterana

Ante Curać o otvorenju striptiz kluba u Korčuli: ‘ Nama to ne treba. Što je idući korak u razvoju takvog „turizma“? Javna kuća? Prostitucija na ulici? Turizam sa seksualnim sadržajem kao u nekoj dalekoistočnoj zemlji?‘

Piše Ante I. Curać
25. lipnja 2023. - 12:13

Ne stišavaju se rekacije oko otvorenja striptiz kluba u Korčuli. Otočane je najprije uznemirila informacija da se u središtu starogradske jezgre otvorio striptiz klub koji nosi ime All Saints, odnosno ime crkve Svih svetih pokraj koje se nalazi. Negodovanje je eskaliralo, a gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević potvrdila je da je nakon obraćanja turističkih vodiča vlasnika zamolila da promijeni ime objekta:

- Oni su to i napravili, poslali su mi potvrdu kojom su zatražili promjenu imena, klub će se zvati Sunset Vista, komentirala je gradonačelnica za Dubrovački.

Nekoliko dana kasnije, na temu otvaranja striptz kluba oglasio se i korčulanski turistički veteran Annte Curać. Njegovo pismo u kojem iznosi svoja razmišljanja o ovakvom sadržaju prenosimo u cijelosti:

 

Vjerujem da je mnoge, ne samo mene, iznenadila vijest o otvaranju u gradu Korčuli kluba u kojemu se ženske svlače pred očima uspaljene muške publike. Ima jedan koji kaže da je hajka oko tog kluba „strasno glupa, konzervativna i zaostala“, i pita se „kako se Korčulani misle baviti turizmom”.

Ja mislim da se Korčulani ne bi nikako smjeli baviti takvim turizmom. Ni u staroj gradskoj jezgri ni na otoku, pa ni šire. Jer što je idući korak u razvoju takvog „turizma“? Javna kuća? Prostitucija na ulici? Turizam sa seksualnim sadržajem kao u nekoj dalekoistočnoj zemlji? Ako netko misli da se djevojke koje su angažirane u takvom klubu ne bave dodatnom zaradom, taj se ljuto vara.

image

 Ante Curać s prospektom grada Korčule iz 1914.
 

Andjela Scepanovic/Cropix

 

A posebno je smiješan „adut“ onoga koji kaže: „Gosti iz jahte...žele casino ili striptiz klub gdje će potrošiti novce i uživati...“ Rijetko briljantno mišljenje zašto gosti zakupljuju jahte. A što će im one ženske koje se ukrcavaju s njima? Tko je do sada vidio samo muške goste na jahti, ako nisu bili istih seksualnih sklonosti? Njima treba striptiz klub?

 

U svojih skoro 60 godina aktivnog bavljenja turizmom tako nešto bedasto nisam vidio. Usput napominjem da sam kroz sve te godine imao kontakte sa stotinama tisuća gostiju i potencijalnih gostiju. Nitko me nikada nije pitao da li u Korčuli postoji striptiz klub, radi kojega bi došli posjetiti naš grad!!

 

Za mene je to nakaradno pravdanje i nakaradna ideja. Korčula se je uspjela profilirati kao destinacija za ozbiljniju publiku, za obiteljsko ljetovanje, za goste koji imaju cilj i sadržaj vidjeti jedinstveni srednjevjekovni grad i njegovo kulturno-povijesno nasljeđe. Neka tako i ostane.

 

Prije desetak godina sam sudjelovao u jednoj javoj diskusiji o budućnosti turizma grada, gdje sam ustvrdio da Korčula u profiliranju i traženju svoje turističke publike nebi trebala slijediti primjer Hvara ni Splita s pozivom mlađoj publici. Bio sam kritiziran skoro kao zaostao i nazadan, jer sam protiv mlade publike. Danas su, vjerujem, mnogi u Korčuli sretni što nemaju razuzdanu gomilu pijanih i drogiranih „gostiju“, nemaju golotinju na ulici, mokraću, izmet i bljuvotine (oprostite na izrazima, ali takvi su u našem jeziku) po kantunima i po štradama, čime se mogu „pohvaliti“ Hvarani i Splićani.

image
/Shutterstock

 

Ne slažem se sa „zabraniti“, već za osmišljavanje i profiliranje Korčule kao destinacije u koju se neće dolaziti radi plesa oko štange ni striptiza. Pitam se, nadalje, kako će vlasnik promovirati svoj klub? Javnim plakatima ženskih s golim grudima? Sa svjetlećom reklamom nad vratima kao one u Hamburgu i u Amsterdamu? S dijeljenjem letaka po kantunima starogradskih ulica?

 

Promislite malo Gradonačelnice, odgovorne osobe u Turističkoj Zajednici, ozbiljne Korčulanke i Korčulani, treba li našem gradu još jedan „adut“ u turističkoj promociji ili nam je dosta ovo što smo naslijedili od starih i od prirode.

 

Ante I. Curać

Neumirovljeni penzioner

Žrnovo

 

 

 

 

 

 

18. lipanj 2024 16:00