StoryEditorOCM
KonavleDošao s proljećem

Sasvim neobičan gost pohodio je ovih dana Konavljane: nije Franjo Josip, ali jest ‘bečki car‘

Piše G. B.
14. travnja 2024. - 22:00

Konavle ovih dana ponovno pohodi neobičan gost koji dolazi s proljećem, a kamerom ga je zabilježilo više očevidaca, pitajući se o kojoj se vrsti točno radi.

Na objašnjenje nije trebalo dugo čekati, upućeniji kažu kako je najvjerojatnije riječ o najvećem europskom noćnom leptiru, divovskom carskom moljcu koji se i inače u većem brojku pojavljuje u travnju, a životni vijek mu je tek tri dana.

image

Veliki leptir viđen je na području Konavala

Zavazda Konavle/ Facebook

Nekima poznat i pod nazivom veliko noćno paunče, ovaj leptir ima raspon krila i do dvadesetak centimetara, a obitava na širokom pojasu od  Iberijskog poluotoka preko zapadne Europe i Balkana sve do Ukrajine. Stručni mu je naziv Saturnia pyrii i ne spada u ugrožene vrste. Smatra se ne samo najvećim hrvatskih leptirom, već i europskim rekorderom po veličini.

Na krilima ima ‘lažne oči‘ koje zbunjuju grabežljivce, a neki ga zbog raskoši šara nazivaju i bečki car. Često ga se može sresti pokraj stabala voćaka, šljiva, jabuka, krušaka i oraha, čije ga grane navodno privlače kod polaganja jajašaca.

Leptiri Saturniidi kao odrasli nažalost ne mogu jesti i nakon razmnožavanja brzo ugibaju. Nisu ni dobri letači, a ne podnose ni dnevno svjetlo.

 

 

 

 

 

 

 

25. travanj 2024 07:37