StoryEditorOCM
KonavleTURISTIČKA ZAJEDNICA

Objavljen novi broj dvojezičnog časopisa ‘Volim Konavle‘ koji donosi brojne zanimljive teme, ali i priče o poznatim Konavljanima

Piše D. v.
8. travnja 2024. - 14:21

I ovaj broj dvojezičnog časopisa Volim Konavle/In love with Konavle obrađuje brojne zanimljive teme koje će pobuditi pozornost i osvježiti sjećanja na neke osobe na čije su nasljeđe Konavljani i danas ponosni, ali i na neke suvremenike koji na razne načine obilježavaju sadašnje vrijeme.

Kulturno-umjetničko društvo Čilipi ove godine obilježava 70 godina uspješnog rada. Ovi čuvari konavoskog folklora primjer su dobre prakse koji već desetljećima kroz glazbu i ples približavaju turistima vrijednosti i identitet ljudi ovog kraja na nedjeljnim folklornim priredbama u Čilipima. Zatim, tu je priča o Zavičajnom muzeju Konavala u kojem se već pola stoljeća čuva bogati fundus ženske i muške narodne nošnje iz različitih perioda ovog kraja, kao i nakit, oružja, glazbala, umjetničke slike, fotografije i drugi razni uporabni predmeti.

Renault 4, automobil nadimka „Mali div“, je zbog svoje multipraktičnosti bio iznimno omiljen u Konavlima i imao je posebno mjesto u skoro svakoj konavoskoj obitelji. Danas ta priča živi kroz originalni izletnički program kao dio turističke ponude Konavala.

Priča o konavoskom eruditu Niku Kapetaniću koji, kroz svoje knjige, ostavlja u nasljeđe dragocjena saznanja o povijesti i vrijednostima konavoskog kraja.

Podsjetnici su tu i na velikog konavoskog slikara naive Miha Šišu Konavljanina; konavoskog kuhara, poljoprivrednika i pjesnika Petra Obada te konavoskog zeta, svjetski poznatog tenisača, Marina Čilića.

U ovom broju predstavljano je obiteljsko gospodarstvo Bratoš i njihovi likeri od autohtonog aromatičnog bilja koje im daje poseban okus konavoskog podneblja, ali i obiteljsko gospodarstvo Pero Šiša i njihova paleta tradicionalnih proizvoda ovog kraja.

Novi broj časopisa može se pročitati na web stranici TZ općine Konavle Volim Konavle br.5.

26. travanj 2024 10:22