Nije ljeto, nema sočnog voća, ali zato ima – praskica. I to onih zimskih koje okusom i izgledom svima uljepšaju božićne blagdane. Ove slastice svake godine za ukućane i goste priredi Kate Bećir, administratorica FB grupe ‘Zavazda Konavle‘. Kate se sjeća da 1980-tih u Konavlima nije bio običaj raditi praskice za Božić. Jednom je pošla u Metković i u jednoj slastičarnici vidjela ušećerene breskve, ali u prirodnoj veličini.
Susretala je poslije dosta praskica manjeg ‘formata‘ i po Dubrovniku, a onda je ova slatka delicija ‘preselila‘ i istočnije:
- Sad ih se radi posebno na Grudi i po istočnom dijelu Konavala do Molunta. Kad sam bila manja, doma ih nismo radili ali sad ih ja svake godine pred Božić imam na trpezi – kaže ova vrijedna Konavoka koja se već toliko ispraksirala u izradi praskica da sastojke dodaje uglavnom odokativno, ali ne i stihijski. Točno se zna koliko ide jaja, koliko i kojeg brašna, cukara, oraha... Najteže je praskicu izdupsti prije nego se stavi krema, smjesa mora biti ujednačene kvalitete za pečenje. Završna glazura je poseban izazov:
- Koriste se ekstrakti jagode, kruške i naranče i marelice, da u ovisnosti od toga praskica bude narančasta, roza, tamnocrvena - otkriva Kate finese koje slatke praskice čine posebnima u svijetu slatkiša.