StoryEditorOCM
KonavleKONAVLE NAKON NEVREMENA|

FOTO I VIDEO/ SUSTAV OBRANE OD POPLAVA RADI: Jedan udar groma, jedna poplavljena kuća, a višak vode iz Konavoskog polja i danas otječe u more!

Piše Bruno Lucić
4. siječnja 2021. - 18:04
Kiša koja je posljednjih dana, posebno tijekom proteklog vikenda, zahvatila dubrovačko područje, u Konavlima se pokazala kroz poplave u Konavoskom polju, nabujalu rječicu Ljutu, ali i slapove vode na konavoskoj plaži Pasjači. Načelnik Općine Konavle Božo Lasić na svom je Facebook-profilu u nedjelju objavio nekoliko fotografija i videozapisa.

- Vatrogasci su intervenirali na jednom mjestu, poplavila je jedna kuća prema Zastoju. Također, jedan grom je udario u jednu kuću u Popovićima, napravio je štetu na krovu i to je bilo sve što mi znamo.  Uglavnom, nije bila nikakva strašna šteta, ama baš nikakva, otkriva Lasić.

image
Tonći Plazibat/Cropix


Kako bi se prevenirala poplava Konavoskog polja, napravljen je tunel koji odvodi višak kišnice, a tunel završava kod Pasjače. Često se tako dogodi da  plaža, popularna među lokalnim stanovništvom, a i sve više među strancima, skoro pa nestane, ali je zanimljivost prirode da jugo svaki put radom valova vrati žale i tako kupačima 'osigura' ljetne radosti.

- Tunel je izvanredno funkcionirao, 'progutao' je svu vodu. Samo, nažalost, s njime ide i ono što valja i viškovi zemlje i sve ostalo, ali tako je, kako je. Palo je sigurno više od 100 litara kiše u 24 sata, što znamo. Tamo gdje su naši uređaji, pročistači nije bilo nikakve štete, nije bilo incidenata koje bi trebalo spomenuti, dodaje Lasić.

Rad tunela potvrdio je konavoski vinar Niko Karaman koji je kratko istaknuo kako šteta na svojim vinogradima nije zabilježio.
- Polje je bilo poplavljeno u nedjelju, ali to se brzo riješi, postoji tunel tako da odvodnja ide brzo, ističe Karaman.

image
Tonći Plazibat/Cropix


Konavoski poduzetnik Pero Kojan, vlasnik konjičkog i ATV safari centra “Kojan Koral” u Konavlima sretan je što je kroz svu ovu kišu prošao neokrznuto, takoreći 'između kapi'.

- Nema štete! Recimo da smo mi na neki način naučili da kad pada - da pada žestoko. Nekako smo spremniji nego što smo prije bili, kad bi me zvali prije deset godina kad je sve bilo daleko skromnije i kad smo koristili loše materijale, bilo bi štete nakon ovoga svega, pogotovo od vode. Napravili smo recimo oko štale kanale pa usmjeravamo vodu, promijenila se jedna nadstrešnica koja je bila lošije napravljena, ali sad je to skuplje. Sijeno tako ove godine nismo pokrili najlonom nego novom tehnologijom, to je nešto kao deka i kako pada kiša na to, zatvore se pore i voda klizi niz to. To se jako brzo osuši i onda se otvore pore pa para počinje izlaziti iz sijena - dobra je to stvar. Očito je neki seljak koji je imao problema s pokrivanjem sijena izmislio top stvar, govori Kojan s osmijehom.


   
 
19. travanj 2024 00:14