StoryEditorOCM
KonavleLiječi Konavljane i u sedamdesetoj

Dr. Nera Vrkaš: U ratu su mislili da sam špijun, a u miru sam više telefonistica nego dijagnostičar

Piše Gabrijela Bijelić
4. kolovoza 2024. - 17:07

Baš tog jutra je zapeo CEZIH, famozni zdravstveni informacijski sustav za naručivanje, ispisivanje uputnica i recepata, a ona je ostala sama u ambulanti u Cavtatu. Medicinska sestra joj se razboljela, pa je s gomilom pacijenata morala preuzeti i njihove ‘dosjee‘. Ukratko, bio je to jedan od onih dana kad dr. Nera Vrkaš, Makaranka s 44 godine liječničkog staža, kori sebe što nije otišla u mirovinu kad je trebalo. A već sutradan, zna to dobro ova veteranka struke, opet će s radošću na posao na Mećajcu, pomagati Konavljanima da budu što je moguće zdraviji.

- Sustav stvarno jest u totalnom rasulu, da nije nas starih koji smo ovako ludi i radimo, sve bi nažalost propalo – kaže nam, onako preopterećena dnevnim poslom koji uključuje i stotinjak kontakata s pacijentima s najrazličitijim boljeticama.

Nakon završetka srednje škole u Makarskoj, doktorica Nera otišla je studirati Medicinu u Zagreb, a nakon studija odmah je došla u Dubrovnik na staž, pa su je onda rasporedili na Pelješac:

- Godinu dana Stona i od 21. lipnja 1982., znači 42 godine, radim u Cavtatu. Mamina sestra je živjela u Dubrovniku i ja sam odlučila poći tamo vidjeti mogu li dobiti staž. Kako Makarska nema bolnicu, nego samo Dom zdravlja, bili smo upućeni na Split, ali ja sam odabrala poći južnije i konačno sam se skrasila u Cavtatu. I još sam tu. Umorila se jesam, ali još imam i volje i snage za dalje. A inače sam mogla prije 5 godina poći u mirovinu, a u siječnju sam napunila 70 godina starosti. Ja sam jedna gospođa u ozbiljnim godinama, ali još mogu pridonijeti. Naljutim se dakako i sve to, ali se brzo vratim u normalu. Mogu još savladati posao koji, istina, više nije kao nekad, kroz medije su kolege toliko puta govorile da smo toliko zagušeni administracijom da de facto ne stigneš odraditi stručni posao, samo piši uputnice, potvrde i sve ostalo, previše nas toga opterećuje što nije struka – govori naša sugovornica, cijeli radni vijek posvećena primarnoj zdravstvenoj zaštiti:

- Nikad nisam završila specijalizaciju. Odlučila sam se biti u obiteljskoj medicini, bila sam malo i lijena i tako je završilo. Samo što prije nije bilo ovolike navale na nas. Jednostavno nema kadra, ne može se ići na odmore, evo meni se razboljela medicinska sestra, nema tko doći na zamjenu i nekoliko dana moram raditi sama. A to nije lako. Da mi se netko samo na telefon javlja, učinio bi mi veliku uslugu – priznaje dr. Vrkaš koja skrbi o dvije tisuće pacijenata iz Cavtata, ali i iz drugih dijelova Konavala. Njezin rajon se proteže od Oboda, Zvekovice, Čilipa, Pridvorja do dijela Konavoskih brda, sve to gravitira ambulanti Cavtat, dok ostatak Konavala pripada ambulanti Gruda gdje su također dva liječnika.

 

Razgovor s omiljenom konavoskom liječnicom pročitatje u novom broju Dubrovačkog! 

28. rujan 2024 00:59