StoryEditorOCM
KonavleOBAVIJEST VLASNICIMA PASA

Do 7. lipnja troškove mikročipiranja snosi Općina Konavle, komunalno redarstvo u akciji nadzora

Piše M. R. K.
20. svibnja 2024. - 11:45

S obzirom na to da je u zadnje vrijeme povećan broj zbrinjavanja napuštenih pasa s područja Općine Konavle, komunalno redarstvo će u narednom periodu provodit nadzor obveznog mikročipiranja pasa određenog propisom o veterinarstvu odnosno zdravlju životinja, kod posjednika pasa čiji psi nisu upisani u Upisnik kućnih ljubimaca.

Svi psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od štenjenja.

Ukoliko vlasnik odnosno posjednik ne osigura da je njegov pas propisno označen mikročipom za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosi od 260,00 do 660,00 eura.

Također, vlasnik kućnog ljubimca mora u roku od tri dana od dana gubitka kućnog ljubimca prijaviti njegov nestanak skloništu za životinje, a u roku 14 dana od dana gubitka psa veterinarskoj organizaciji ili ambulanti veterinarske prakse koja je ovlaštena za vođenje Upisnika kućnih ljubimaca.

Nalaznik napuštene ili izgubljene životinje mora u roku od tri dana od nalaska životinje obavijestiti sklonište, osim ako je životinju u tom roku vratio vlasniku.

Propisom o zaštiti životinja propisano je da vlasnici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja pod njihovim nadzorom, te zbrinuti mladunčad vlastitih kućnih ljubimaca. Ako vlasnici kućnih ljubimaca sami ne žele zbrinuti mladunčad kućnih ljubimaca, snose troškove njihova zbrinjavanja, a u slučaju pasa i troškove njihove trajne sterilizacije. Ako vlasnici kućnih ljubimaca ne zbrinjavaju mladunčad kućnih ljubimaca, veterinarski inspektor po utvrđivanju napuštanja mladunčadi vlastitog kućnog ljubimca, vlasniku može odrediti mjeru trajne sterilizacije kućnog ljubimca, a na trošak vlasnika.

Ističemo također da se napuštanje kućnog ljubimca s ciljem da ga se trajno riješi smatra kaznenim djelom.

Obzirom da će komunalno redarstvo Općine Konavle u narednom periodu provodit nadzor obveznog mikročipiranja pasa pozivaju se svi vlasnici odnosno posjednici pasa na suradnju odnosno da se odazovu na poziv komunalnog redarstva o potrebi provedbe nadzora obveznog mikročipiranja pasa.

Također se obavještavaju svi vlasnici odnosno posjednici pasa sa područja Općine Konavle da mogu izvršiti obvezu mikročipiranja svojih pasa o trošku Općine Konavle kod ambulante veterinarske prakse. Vlasnici odnosno posjednici pasa navedenu pogodnost mogu iskoristiti do 7. lipnja 2024., uz potrebnu prijavu u općinu Konavle na tel. br. 020 479 867, ili na e-mail toni.ceovic@opcinakonavle.hr radi daljnjih uputa.

26. lipanj 2024 03:39