StoryEditorOCM
KonavlePUCA BETON, A POMALO I PRSLUK

Dio rive i kupališta ispod Vile Banac u lošem stanju, načelnik Božo Lasić: ‘Imamo projekt uređenja, ali fali solada‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
10. lipnja 2024. - 21:05

Dio rive i kupališta ispod Vile Banac u Cavtatu u lošem je stanju, na što je upozorila čitateljica, objavivši fotografiju stanja rive na društvenoj mreži, uz napomenu: ‘Banac. Može li se nešto učiniti jer je pitanje dana kad će se netko ozbiljno ozlijediti‘.

Na naš upit dodala je da se na tom mjestu kupaju mahom domaći ljudi, mada ima i dosta gostiju.

- Ta je plaža posebno praktična starijima i teže pokretnim sumještanima, pošto su prije koju godinu postavljene široke inox skale s rukohvatima za ulaz u more. Donirala ih je jedna cavtajska obitelj. Jučer sam svjedočila kada je jedna starija, teže pokretna gospođa umalo pala jer je stala na tu odlomljenu betonsku ploču koja se pomakla. U zadnji čas se uhvatila za prijateljicu. Također, na plaži nema ni jedne kante za smeće - upozorila je naša sugovornica.

image

Puknuta riva u Cavtatu

čitateljica/

TAKO JE KAKO JE

U lipnju prošle godine objavljeno je da će se u depadansi Vile Banac u Cavtatu, koja je u vlasništvu bogatog poduzetnika Envera Moralića porijekom iz BiH, otvoriti wine bar i wine shop, te još jedna trgovina. Na katu su bile planirane dvije dvoetažne stambene jedinice. Tvrtka Bio Konavle Turizam u vlasništvu Envera Moralića dobila je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju građevine mješovite namjene - depadanse Vile Banac u Cavtatu - površine 606 metara četvornih, koja se do 2018. koristila kao sjedište Općine Konavle. Nakon povrata kuće vlasnicima, nasljednici su je prodali Enveru Moraliću, koji se 2017. našao na Forbesovoj listi najbogatijih Hrvata. Vlasnik je još nekoliko nekretnina na području općine Konavle, ali plaža koju od Vile Banac dijeli uska mjesna cesta nije u vlasništvu, niti u koncesiji Moralićeve tvrtke.

Nazvali smo načelnika Općine Konavle Boža Lasića jer je općina ta koja izdaje koncesije:

image

Božo Lasić

Bozo Radic/Cropix

- Zvao me Enver Moralić, pokazao mi je neku izložbu i wine bar. Nešto je napravio i osmislio, a neku večer sam vidio da su radovi nastavljeni - rekao je Lasić.

Na pitanje što je s rivom ispod Vile Banac, dodao je:

- Ne znam da je u nekom posebno lošem stanju, nego je tako kako je. Svatko nešto slika i reče da nije dobro - istaknuo je načelnik. - Mi smo čak imali neki projekt za uređenje te rive, dovršili smo ga, ali vazda fali solada - ustvrdio je.

OPĆINA JE ODGOVORNA

U travnju ove godine u Vili Banac otvoren je wine bar i muzej, ali wine shop je još na čekanju, rekla nam je Antonela Milić, voditeljica marketinga i prodaje u Moralićevoj tvrtci kojoj je popucala riva odmah "pod prozorom":

Na pitanje o stanju kupališta ispod Vile Banac, Antonela Milić je potvrdila da kupalište nema veze s vilom, nego i ima svog koncesionara i vlasnika bara na plaži. Općina  je ta koja izdaje koncesije, pojasnila je, i trebala bi brinuti o stanju koncesijskog područja:

- Dio plaže je za strance, a dio za domaće, a taj je malo neugledan. Trebalo bi ga srediti, a za to je nadležna Općina Konavle, koja daje koncesije koncesionarima godinu za godinom. Odgovornost je na Općini, a ne na koncesionarima jer kako će netko uložiti velike novce u sanaciju, a koncesija mu traje samo godinu dana? - kaže je Milić.

- Taj ulog je nemoguće vratiti, posebno još uz sve teškoće s kojima se suočavaju u pronalasku radne snage. Sve je poskupjelo, a u Cavtatu sezona traje tri mjeseca, nije to Dubrovnik - zaključila je Antonela Milić napominjući još jednom da plaža nije u njihovoj nadležnosti i da se nalazi s druge strane lokalne ceste. 

11. lipanj 2024 10:54