StoryEditorOCM
KonavlePOTPORA MINISTARSTVA KULTURE

Bravo za Muzeje i galerije Konavala: Konavosko ‘držanje bubica‘ i dudov svilac stavljeni pod preventivnu zaštitu

Piše DV
24. siječnja 2022. - 15:48

Muzeji i galerije Konavala imaju razloga za zadovoljstvo. Ministarstvo kulture i medija je rješenjem od 20. siječnja stavilo pod preventivnu zaštitu do utvrđivanja svojstva kulturnog dobra Tradicijsko umijeće svilogojstva i svilarstva istočne obale i zaleđa Jadrana, čime je udovoljilo zahtjevu ove konavoske kulturne ustanove

Sjajna vijest za konavosku baštinu podijeljena je danas na FB profilu Zavazda Konavle, a iz Muzeja i galerija Konavala uvjereni su kako će ova mjera pomoći održanju i popularizaciji umijeća svilarstva u Konavlima, te potaknuti znanstveni pristup ovoj temi ne samo u Konavlima, nego i diljem Jadrana.

Na području Konavala ova se umjetnost naziva Držanje bubica i naslanja se na tradicionalni oblik uzgoja svilaca i proizvodnje svile za osobne potrebe, svima poznate po detaljima iz konavoske narodne nošnje te kao pripreme ruha djevojaka do udaje.

Krajem 18. i u 19. stoljeću uzgoj svilaca se potiče kao djelatnost po većem dijelu Hrvatske i Boke Kotorske, a posljednjih godina vještina je podignuta na višu razinu zahvaljujući angažmanu ravnatelica MiGK Antonie Rusković Radonić. O tajnama svilarstva i uzgoja dudova svilca doznali su i učenici svih konavoskih škola.

16. lipanj 2024 09:16