Udruga Agroturizam Konavle tijekom slijedećeg tjedna veljače organizira edukacijsko - natjecateljski gastro događaj "Gusti od kobasica“ kojemu je cilj podizanje kvalitete tradicijskih proizvoda i daljnji razvoj agroturističke ponude Konavala. Prema upravo objavljenom programu, i sklopu javnost.
Program je ambiciozno sastavljen a u sklopu njega održat će se natjecanje za najbolju domaću kobasicu dubrovačkog kraja. Za to će se natjecanje uzorci prikupljati u četvrtak i petak 17- 18. veljače u uredu Agroturizma Konavle u Grudi, a za subotu 19. veljače planiran je obilazak prvog konavoskog pogona za proizvodnju suhomesnatih proizvoda OPG Đivanović.
Sve zaprimljene uzorke domaćih kobasica ocjenjuju certificirani kušači, a organizirano je i Facebook- javljanje uživo na profilu udruge Agroturizam Konavle.
Kulminacioja programa predviđena je za nedjelju 20. veljače kad će se u Lovorno polju u OPG Vodopić održati natjecanje nazvano "Prihvati izazov – napravimo najdužu kobasicu dubrovačkog kraja!" Riječ je o izradi rekordno duge kobasice, a sve uz stručno vodstvo dr. sc. Maria Bratulića, nakon čega slijedi i degustacija "rekorderke”. Naravno, proglašenje pobjednika "Gusta od kobasica 2022.” te podjela pehara i diploma sudionicima proći će uz prigodni program a organizatori jedino mole sve sudionike i nazočne posjetitelje na obvezno poštivanje propisanih javnozdravstvenih epidemioloških mjera.
Pravila za natjecatelje:
U izboru za „Najbolju domaću kobasicu dubrovačkog kraja”, Gusti od kobasica 2022., mogu sudjelovati svi proizvođači kobasica dubrovačkog kraja koji u domaćinstvu za svoje potrebe ili za potrebe tržišta proizvode kobasice.
Uzorak za ocjenjivanje mora sadržavati najmanje 50 cm ukupne dužine kobasice i biti isključivo domaće proizvodnje spreman za degustaciju bez termičke obrade.
Uzorci se zaprimaju u uredu Agroturizma Konavle na Grudi, 17. veljače u vremenu od 15:00 - 18:00 sati i 18. veljače u vremenu od 9:00 – 12:00 sati. Dodatne informacije na 095 124 6333.
Pobjednike očekuju diplome i prestižna titula „Najbolje kobasice dubrovačkog kraja“.
Postupak ocjenjivanja će provesti certificirani kušači iz Istre i domaći stručnjaci, a moći će se pratiti u javljanju uživo na Facebook stranici Agroturizma Konavle u subotu 19. veljače u večernjim satima.
Dodjela diploma i pehara za pobjednike „Najbolje kobasice dubrovačkog kraja” uručit će se u nedjelju 20. veljače u okviru događaja „Prihvati izazov- napravimo najdužu kobasicu dubrovačkog kraja”.