StoryEditorOCM
DubrovnikNEDOSTAJE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA

Završetak Doma za umirovljenike u Gružu će kasniti, no i kada bude gotov, to će biti ‘kap u moru‘. Provjerili smo koliko je Dubrovčana upisano na listu čekanja

Piše Kristina Filičić
20. siječnja 2022. - 18:13

Izgradnja novih kapaciteta za smještaj sugrađana treće životne dobi, počela je lanjskog travnja. Rekonstrukcijom hotela Gruž, Dubrovnik dobiva novi dom za starije osobe. Iako se završetak građevinsko obrtničkih radova očekivao za otprilike tri mjeseca jer rok je bio 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, izgledno je kako će to ipak biti u srpnju. Direktor Hotela Gruž Vido Raič zadovoljan je dinamikom radova unatoč 'sitnim kašnjenjima koja su opravdana i realna'.

- Izvođači imaju problem na tržištu s nabavkom materijala, dugo se čeka. Naravno tu je i korona, a situacija na tržištu radne snage je isto teška. Kolektivni godišnji odmor im je trebao trajati do 10. siječnja ali su počeli raditi već 3. siječnja upravo zbog kašnjenja – kaže Raič i dodaje:

- Sada upravo radimo na osnivanju Javne ustanove jer mi smo dioničko društvo, a potom slijedi i natječaj za opremanje doma umirovljenika. Pretpostavke su da do kraja godine bude sve gotovo.

image
Radovi na prenamjeni bivšeg hotela Gruž u Dom za starije napreduju
Tonći Plazibat/cropix

Krajem godine, kako se očekuje, u novi dom u Gružu uselit će prvi korisnici, njih 48. S obzirom da je zadnji starački dom u Dubrovniku izgrađen prije pola stoljeća, ne čudi kako kronično nedostaju smještajni kapaciteti za starije, a liste čekanja neprekidno rastu. Trenutno je u dva postojeća dubrovačka doma kapaciteta 290 osoba, na listama čekanja njih skoro tri puta više, oko 800 Dubrovčana. Na pitanje jesu li već imali upita za smještaj u gruškom domu u izgradnji, Vido Raič odgovara:

- Od poziva se ne mogu obraniti, dnevno ih bude barem deset. Ljudi se interesiraju pitaju kad će biti lista, mogu li se zapisati. Mi još nemamo niti možemo imati formiranu ni cijenu niti listu. To slijedi na samome kraju.

image
Radovi na prenamjeni bivšeg hotela Gruž u Dom za starije napreduju
Tonći Plazibat/cropix

Na većem dijelu objekta završeni su armirano betonski radovi izrade konstrukcije, kaže nam voditelj projekta dipl.ing.građ. Vedran Kosović.

- Započelo se s izvedbom nosive krovne kostrukcije. Izvode se pregradni zidovi unutar objekta i formiraju se projektirane prostorije. Uskoro će uslijediti demontaža toranjske dizalice što će otvoriti prostor za kompletni završetak armiranobetonskih radova na objektu. Nažalost niti ovo gradilište nije imuno na globalne poremećaje u lancima dostave. Izvođač je najavio vremensko potraživanje zbog rokova isporuke pojedinih materijala. Gradnju prate uobičajene gradilišne problematike koje se redovito rješavaju među sudionicima u gradnji. Napredujemo prema zajedničkom cilju – završetku građevinsko obrtničkih radova i ishovodanju Uporabne dozvole – kaže Kosović iz IGH.

Podsjetimo, nekadašnji hotel Gruž, uskoro dom za starije, imat će 32 smještajne jedinice, 16 jednokrevetnih, 13 dvokrevetnih soba i tri apartmana. Predviđene su i tri jednokrevetne sobe za osobe smanjene pokretljivosti, smještene u suterenu objekta. Uz sve potrebne prostore od praonice do spremišta i prostora za osoblje, objekt će imati dizalo, a sve sobe direktan pristup kupaonicama. Bit će tu i dnevni boravak s kafićem te velika terasa. Izvođač građevinsko obrtničkih radova vrijednih 13 i pol milijuna kuna bez PDV-a je tvrtka Alfaplan.

image
Simulacija budućeg Doma umirovljenika ispod Opće bolnice
Grad Dubrovnik

Lanjske godine prilikom početka radova na novom staračkom domu u Gružu, gradonačelnik Mato Franković kazao je i kako je Grad u završnoj fazi izrade glavnog i izvedbenih projekata za novi dom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik koji će primati 200 stalnih i 70 dnevnih korisnika. U svibnju je predan zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju novog doma koju su očekivali do kraja godine. Na sjednici Gradskog vijeća, baš krajem godine, na vijećničko pitanje 'u kojoj je fazi izdavanje građevinske dozvole' Franković je objasnio kako je predaja zahtjeva kasnila zbog imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu koji su riješeni i manjih nedostataka u samom projektu koji su u ispravci te kako će u narednim danima ići u izdavanje građevinske dozvole. Je li do toga došlo pitali smo u Gradskoj upravi, a evo što su nam odgovorili:

- Zahtjev za dozvolu je predan i građevinska dozvola za novi dom ispod Opće bolnice je pred samim izdavanjem. Prethodno su razriješeni imovinsko-pravni odnosi te su ishođene sve potvrde glavnog projekta javnopravnih tijela. Projekt je stavljen u plan za program Recovery and Resilience, a o osiguravanju financijskog okvira ovisi i početak izgradnje ove kapitalne investicije. Cilj i intencija ove gradske uprave je da gradnja započne već u ovoj godini i da dom, uz onaj u Gružu, uđe u mrežu domova te da oba budu pod vodstvom javne ustanove.

22. lipanj 2024 12:53