StoryEditorOCM
DubrovnikDUGE LISTE ČEKANJA

Zašto Dom zdravlja Dubrovnik nema radiološki odjel kao oni u Korčuli i Metkoviću? Dubrovkinje moraju potegnuti 200 kilometara radi preventivnog ultrazvuka dojke

Piše Silvia Rudinović
9. siječnja 2024. - 07:32

Rak dojke je najčešći rak kod žena. Svaki četvrti dan se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otkrije novi slučaj. Liječnici, udruge oboljelih, službe javnoga zdravstva redovito ukazuju na potrebu samopregleda i odazivanja na pozive u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, jer vrijeme dijagnosticiranja čini veliku razliku. Slaba točka u ovoj priči su liste čekanja i sustav naručivanja na ultrazvuk dojke te nedostatak stručnog osoblja.

Liječnici obiteljske medicine, na koje je prebačen posao naručivanja, upozoravali su na nelogičnosti sustava i premali broj dostupnih termina. Prije Nove godine najednom su se termini otvorili, liječnici su uspjeli naručiti svoje pacijentice, a HZZO je poručio kako će platiti 880 postupaka UZV dojke privatnoj poliklinici kako bi se smanjila lista čekanja u dubrovačkoj bolnici. Prijepori oko načina naručivanja ponovno su otvorili pitanje, zbog čega Dom zdravlja Dubrovnik, poput nekih drugih domova, npr. u Metkoviću ili Korčuli, nema radiološki odjel.

image

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Dom zdravlja Dubrovnik imao je radiologiju prije tridesetak godina. Tada je donesen zakon da to više nije dio primarne zdravstvene zaštite. Takva je bila zdravstvena politika na državnoj razini. Tek unatrag nekoliko godina odlučeno je da domovi zdravlja mogu imati radiologiju, ali to im nije obveza. Dakle, godinama se u središtima gdje postoje bolnice radiologija razvijala u bolničkom sustavu. Danas u Domu zdravlja nemamo prostornih ni kadrovskih mogućnosti za takvo što. Nekadašnja radiologija je 2000-tih preuređena u stomatološke i druge ambulante, a čak i kad bismo raspisali specijalizaciju za radiologa, treba imati na umu da ona traje pet godina i da nam se ni na ove naše natječaje za obiteljsku medicinu, ginekologiju i pedijatriju nitko ne javlja – kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

image
Joao Luiz Bulcao/Hans Lucas Via Afp

Trenutačno na specijalizaciji imaju četiri liječnika, od kojih bi jedan u 2024. godini trebao položiti specijalistički ispit. Riječ je o jedinom specijalizantu iz obiteljske medicine za kojeg se očekuje da preuzme neku od deset ordinacija na dubrovačkom području u kojima rade liječnici u mirovini. Može birati, kaže ravnatelj Bazdan. Nedostatak liječnika problem je svih javnih zdravstvenih ustanova u Dubrovniku.

A, spada li radiološka pretraga u primarnu ili sekundarnu zdravstvenu skrb, zna malo žena koje imaju liječničku preporuku i uputu na ultrazvučni pregled dojki. Još im manje znači tko je osnivač bolnice, a tko domova zdravlja. Sve što žele je termin za pregled na kojega se nisu uputile same, nego netko od liječnika specijalista. Uskoro bi mogle dobiti poziv u Metković!

U godinu dana od otvaranja Dnevne bolnice u Metkoviću obavljeno je više od šest tisuća specijalističkih pregleda. Stanovnici doline Neretve Dubrovnika za brojne pretrage više ne moraju u stotinjak kilometara udaljeno središte županije, ali se događa apsurdna situacija da se sad iz Dubrovnika putuje na UZV dojke ili color doppler nogu u Metković. Tamo i nazad - 200 km.

image

Specijalisticke ordinacije u Domu zdravlja Metković

Denis Jerkovic/Cropix

Dobra je vijest da, uz dr. Nikicu Hajvaza, Dom zdravlja Metković od prošle godine ima još jednog radiologa. Nakon završene specijalizacije u rekordnom roku, Kabinetu za UZV i RTG dijagnostiku pridružio se dr. Nikola Tošić.

- U Metkoviću nemamo problema s naručivanjem na UZV dojke. Hitni se slučajevi rješavaju u jednom danu, ostali u roku dva ili najkasnije tri tjedna – kaže Vjekoslav Čuvalo, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

S HZZO-om su potpisali ugovor za obavljanje dodatnih 120 postupaka UZV dojke radi smanjenja liste čekanja u dubrovačkoj bolnici. Osim što njihov liječnik, dr. Tošić, dolazi u ispomoć dubrovačkim kolegama, krajem prošle godine u DZ Metković krenuli su s provedbom ugovorenih ultrazvučnih postupaka.

- U Metković se pozivaju i dolaze nam pacijenti s dubrovačkog područja za tri pretrage, s naglaskom na UZV dojke, ali i primjerice radi color dopplera. Čim su nas iz bolnice pitali, odmah smo pozitivno odgovorili. Netko želi, a ima onih koji neće doći u Metković. Voljeli bismo da možemo više pomoći, ali vjerujem da će to sad krenuti nabolje. Planiramo i dalje rasteretiti Dubrovnik. Naime, u dogovoru sa Županijom i Ministarstvom zdravstva, uskoro bi trebao biti okončan natječaj za nabavu CT uređaja. Uređujemo prostor i vjerujem da će jednog dana ljudi iz Dubrovnika kod nas dolaziti i na CT – kaže ravnatelj Čuvalo.

28. travanj 2024 21:36