StoryEditorOCM
DubrovnikNEKI UVODE REDA, HOĆE LI I GRAD?

Zapustili ste svoju okućnicu, u divljem raslinju caruju pantagane i zmije? Mogli biste platiti paprenu kaznu!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
27. svibnja 2024. - 18:21

Čitatelji su nas nedavno pitali kad će i hoće li netko iz Hotela Park u Uvali Lapad početi voditi brigu o malom parku koji je nekada bio igralište i za lokalnu djecu, a koji je duže stajao jako zarastao i zapušten. Povremeno bi netko pokosio dva mala travnjaka koji se prvi na udaru pogleda sa šetnice, ali dio udaljen od pogleda bila je okupirala visoka trava. Park je već duže vremena pod ključem.

image

Park istoimenog hotela donedavno je bio zapušten

čitateljica/

IMA NAČINA

Gradsko komunalno redarstvo nema nikakvu ingerenciju nad privatnim vlasništvom, rekoše nam neslužbeno, osim ako zelenilo prelazi ograde i smeta prolaznicima na javnoj površini - tada komunalni redar može djelovati. No, iz samog hotela uvidjeli su da stanje parka ne može ostati onakvo kakvo je bilo, pa su ga ovih dana lijepo pokosili i uredili.

image

Park istoimenog hotela ovih je dana lijepo pokošen i uređen

čitateljica/

Pitali smo na e-mail hotela hoće li park opet postati malo igralište i biti ponovo otvoreno i za lokalnu djecu, ali još nismo dobili odgovor.

Naime, prije nekoliko godina uvijek je bio krcat dubrovačke djece i njihovih roditelja, koji su uživali u urednom i zanimljivom igrališnom opremom ispunjenom parku. Bio je gust doći, sjesti na klupu, ispijati svoju kafu ‘to go‘ i gledati djecu kako se igraju. Suživot hotela u stranom vlasništvu i lokalnog stanovništa time je postao oku vidljiv na uistinu lijep i ugodan način, a na obostrano zadovoljstvo.  

image

Park istoimenog hotela ovih je dana lijepo pokošen i uređen

čitateljica/

Čekamo odgovor i na pitanje Gradu Dubrovniku što poduzimaju komunalne službe u vezi neurednih parkova u privatnom vlasništvu. Grad, naime, ima mehanizme pomoću kojih može narediti privatnim vlasnicima držanje urednim svoga vlasništva. Prema čl. 16 Odluke o komunalnom redu Grada Dubrovnika ‘vlasnici, odnosno korisnici zgrada i neizgrađenog građevinskog zemljišta dužni su dvorišzta, vrtove, zelene i druge površine zgrada, ograde uz zgradu te druge površine u dijelu koji je vidljiv s površine javne namjene održavati urednima i čistima‘. Pravna osoba se u suprotnom može kazniti kaznom od 10.000 kuna (1300 eura), a fizička s 5000 kuna (660 eura).

image

Neuredne okućnice zgrada u poslovnom centru Dubrovnika

Dv/

OBAVIJEST-OPOMENA-KAZNA

A zapuštenih okućnica u centru grada ima poprilično, i ne samo u nas, nego po cijeloj Hrvatskoj. Fotografirali smo nekoliko primjera u našem gradu. Takvih primjera su krcate i društvene mreže, gdje se ljudi žale na nebrigu privatnih vlasnika o svome vlasništvu:

- Zbog neodgovornih vlasnika borimo se ljeti sa zmijama jer se ljudima ne da pokositi okućnice i maknuti smeće! Kuća je napuštena već više od 30 godina, pa zamislite čega tu sve ima! - požalila se stanovnica jednog dalmatinskog grada. - Mislim da su kazne premale za te llijene vlasnike koji ne poštuju susjede jer je njihovo smeće njihovo privatno vlasništvo - napisala je, ogorčena što, naizgled, nema načina za riješiti ovaj problem.

image

Uvenulo bilje kao da viče ‘upomoć‘

Dv/

Ali ima načina. Nedavno su slavonski mediji pisali kako je nadležnima u Općini Feričanci prekipjelo. Krenuli su se obračunavati s vlasnicima neurednih okućnica i zapuštenih građevinskih površina. Odlučili su ih kažnjavati. Sukladno novoj Odluci o komunalnom redu, koja je donesena krajem studenoga prošle godine, kazne se kreću od 300 do 1300 eura. Komunalni redar postupa temelju zaprimljenih dojava mještana kao i neposrednim opažanjem prilikom redovitih obilazaka terena. Prvo će im, kako su najavili u općini, stići obavijest, pa opomena, a onda i nemala kazna. Na žalost, čini se da se samo na taj način može uvesti red u nečije glave i okućnice. 

image

Neodržavane okućnice u poslovnom centru jednog Dubrovnika

Dv/
22. lipanj 2024 09:09