StoryEditorOCM
DubrovnikSNJEŽNA FRONTA NAJESEN

Za sve koji TV gledaju preko digitalnog zemaljskog sustava: Nabavite prijamnike, inače će vam zabijeliti ekrani

Piše Gabrijela Bijelić
20. rujna 2020. - 11:53
Vremena je sve manje, a snijeg je sve bliže. Nije riječ o vremenskoj prognozi i približavanju zime, već o uvođenju nove digitalne tehnologije, bez koje će za manje od dva mjeseca zabijeliti ekrani televizora koji se na vrijeme ne 'prilagode'.
 

Digitalni 'fenjeraš'


Iz tvrtke Odašiljači i veze, zadužene za novu fazu digitalizacije, otkrivaju koji su rokovi i obveze televizijskih pretplatnika kojima će uskoro trebati pretvarači:
- Prelazak na novi DVB-T2 sustav započinje 27.listopada i trajat će do 12. studenog 2020., a odvijat će se prema digitalnim regijama, što znači da se prijamnik mora nabaviti ovisno o području stanovanja. Krajnji jug je u dvjema regijama na začelju 'prijelazne liste', točnije dio Dubrovačko-neretvanske županije sa Splitsko-dalmatinskom smješten je u regiju D8, a ostatak Dubrovačko-neretvanske županije je u D9 regiji. Slijedom toga je i krajnji rok nabavke prijamnika vezan uz digitalnu regiju – ističu iz Odašiljača i veza i objašnjavaju tko je u obvezi nabavke novog receivera:

image
Zahvaljujući HAKOM-u u susjednoj Italiji je počelo gašenje TV-odašiljača koji ometa hrvatski TV-signal


- Samo oni građani koji televiziju gledaju preko digitalnog zemaljskog sustava trebat će nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Mogu kupiti novi samostojeći zemaljski prijamnik (tzv. Set Top Box) i spojiti ga na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom. Što se tiče cijene, one ovise o tržištu odnosno OIV nema utjecaja na to. Možemo samo preporučiti nabavku uređaja s logom 'OIV certificirano'. Detalje o tome, ali i popis cetrificiranih uređaja možete naći na stranicama 'Gledaj bez brige'. Prijamnici su dostupni u trgovinama koji prodaju elektroničku opremu – izvijestili su nas iz OiV.
 

Prijetnja s Apenina


Tvrde kako će se prelaskom na novi sustav poboljšati kvaliteta slike pa će tako korisnici umjesto dosadašnje SD (standard definition) rezolucije imati priliku gledati televizijski program u visokoj rezoluciji.
- Osim toga, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva, a također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL2 te Doma TV s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV – obećavaju iz OiV. Na upit hoće li novi jači signal konačno otkloniti poteškoće kod prijama lokalnih TV i radijskih postaja zbog ometanja odašiljača s Apenina, odgovaraju:
- Novi DVB-T2 sustav otporniji je na smetnje od DVB-T sustava, međutim novi sustav ne može u potpunosti otkloniti utjecaj smetnji, koje i dalje u određenoj mjeri dolaze iz Italije. S novim sustavom očekujemo manje problema u prijamu televizijskih programa uzrokovanih smetnjama iz Italije. Prema informacijama HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti nadležne za međunarodno usklađivanje frekvencija i smetnje iz susjednih država), smetnje iz Italije su tijekom 2017. i 2018. godine značajno smanjenje – zaključuju.

Kako do receivera
Cijene DVB-T2/HEVC prijamnika se, ovisno o kvaliteti, proizvođaču i performansama, kreću od 159 do 339 kuna. Nabaviti se mogu u cijelom nizu online prodavaonica elektronike, te u trgovačkim centrima koji nude i tehničku robu (Pevex, Emmezeta, Chipoteka itd.)
20. travanj 2024 01:18