StoryEditorOCM
DubrovnikBUDUĆI BRUCOŠI

Za studiranje na Sveučilištu u Dubrovniku prijavilo se 1.018 kandidata, evo koji studijski program je hit!

Piše Silvia Rudinović
17. srpnja 2023. - 21:26

U srijedu, 19. srpnja izlaze konačne liste za upise na studijske programe, a do 13,59 sati toga dana još se mogu prijaviti, brisati studijski programi i mijenjati liste prioriteta za većinu fakulteta. Prema posljednjim podacima Agencije za visoko obrazovanje, na neki od redovnih ili izvanrednih studija Sveučilišta u Dubrovniku prijavilo se 1.018 kandidata. Od toga, za 234 kandidata to je bio prvi izbor.

Na listi svih studijskih programa u Hrvatskoj rangiranih po broju prvih izbora, među onima sa Sveučilišta u Dubrovniku najbolje stoji Nautika pri Pomorskom odjelu, na 244 mjestu. Za 36-ero od ukupno 82 prijavljena kandidata, taj je studij prvi izbor. Slijede izvanredni studij Sestrinstva na 326. mjestu, Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija na 347., Mediji i kultura društva na 357., Polovna ekonomija, smjer IT Menadžment na 380., Poslovna ekonomija, smjer Marketing na 406. mjestu, itd.

image

Studentski dom u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix

Od redovnih studija, prema privremenim podacima, najniže je rangirana Primijenjena ekologija mora sa 17 prijava na 21 upisno mjesto, a samo jednom je kandidatu to bio prvi izbor. Ove godine se na Povijest Jadrana i Mediterana javilo 19 kandidata na 11 upisnih mjesta u redovnom studiju.

Kad se gledaju podaci o prosjeku ocjena s kojima se kandidati upisuju na pojedine studije, na Sveučilištu u Dubrovniku s najvećim prosjekom se upisuju na Umjetnost i restauraciju (u 2022. prosjek je bio 4.08), a na dnu te liste studija u čitavoj Hrvatskoj lani je bio dubrovački Pomorski odjel (3.287).

Budući brucoši pripremaju dokumentaciju za smještaj u studentskom domu. Studentski centar Dubrovnik raspisao je natječaj za dodjelu prava studenata u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje u domu. Natječaj je otvoren do 25. srpnja, a subvencionirana cijena je ista kao i lani, 112,81 eura po ležaju u dvokrevetnoj sobi.

image

Studentski dom u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix

„Napominjemo da se natječaj mogu javiti i studenti koji u jesenskom roku planiraju upisati prvu godinu preddiplomskog studija u Dubrovniku. Takvi studenti koji još nisu upisali studij (upisuju ga na jesen), obrazac B dostavljaju neovjeren uz ostalu dokumentaciju. Uvjet je da nakon upisa dostave potvrdu o upisu, kako bi mogli koristiti pravo ostvareno u natječaju”, stoji u tekstu natječaja.

29. travanj 2024 21:58