StoryEditorOCM
DubrovnikZa lakšu svakodnevicu starijih

Umirovljenicima pomoć i društvo, nezaposlenima sigurnih 30 mjeseci staža

Piše Gabrijela Bijelić
19. lipnja 2024. - 19:27

Za lakšu svakodnevicu osoba starije životne dobi, ali i lakše zapošljavanje osoba koji će im pomagati, Centar za karijere mladih Dubrovnik u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje pokreće novi ciklus potpore sugrađanima u zlatnim godinama.

- Nakon uspješno provedenog projekta „Zaželi“ u sklopu kojeg je udruga Centar za karijere mladih Dubrovnik zaposlila 20 žena na mjesto gerontodomaćice koje su bile zadužene za brigu za 120 osoba starije životne dobi, udruga je uspješno prijavila projekt "Za njihovu dobrobit 2" za koji su i odobrena sredstva. Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju starijih osoba i odraslih osoba s invaliditetom osiguravanjem dugotrajne skrbi. Projekt je dio programa "Zaželi – prevencija institucionalizacije" i financira se sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Europskog socijalnog fonda - kaže nam predsjednik Centra za karijere mladih Marko Žmirak i otkriva kako se projekt odnosi na dvije kategorije korisnika, osobe starije od 65 godina koje žive same ili u dvočlanom ili višečlanom kućanstvu gdje su svi članovi stariji od 65 godina, te odrasle osobe s invaliditetom koje žive same ili u dvočlanom ili višečlanom kućanstvu gdje su svi članovi osobe s invaliditetom, a imaju utvrđen treći ili četvrti stupanj težine invaliditeta.

image

Marko Žmirak, voditelj Centra za karijere mladih Dubrovnik

Cropix/

- Kandidati za posao gerontodomaćica mogu očekivati stabilno zaposlenje u trajanju od 30 mjeseci. Tijekom radnog vremena, gerontodomaćice će pružati razne usluge kao što su dostava namirnica i lijekova, pomoć u pripremi obroka, održavanje čistoće doma te ostali kućanski poslovi. Sve ove usluge korisnicima su besplatne, također korisnici će dobivati mjesečne pakete higijenskih i kućanskih potrepština. Za ovo radno mjesto nije potrebno prethodno iskustvo niti određena razina obrazovanja te nije potrebna dodatna obuka obzirom da se radi o obavljanju jednostavnih kućanskih poslova - objašnjava Žmirak, uz naomenu da je link za natječaj: https://burzarada.hzz.hr/RadnoMjesto_Ispis.aspx?WebSifra=144330990.

- Ukupan iznos projekta je 900 tisuća eura, a financira se sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Europskog socijalnog fonda. Cilj financiranja je osigurati kvalitetnu i održivu podršku našim korisnicima, omogućujući im dostojanstven i neovisan život u zajednici. Više informacija o uvjetima i postupku prijave može se dobiti pozivom na mobitel broj 098/989-4038 ili osobno dolaskom na adresu Obala Stjepana Radića 14, 20000 Dubrovnik. Sve usluge su besplatne, zaključuje sugovornik.

Ivan Marević, zamjenik pločanskog gradonačelnika ispričao nam je više o iskustvima koje u izvaninstitucionalnoj potpori starijim sugrađanima ima Grad Ploče:

- Ovo je četvrti po redu projekt ovakvog tipa koji provodimo i kojim smo pridonijeli kvaliteti života naših najugroženijih sugrađana, a to su stariji ljudi, nažalost često prepušteni sami sebi te punoljetne osobe s invaliditetom kojima je uvijek dobro došao svaki oblik pomoći. Cilj je povećati njihovu socijalnu uključenost i prevenirati institucionalizaciju osiguravanjem ovakvog vida dugotrajne skrbi. Briga o ranjivim skupinama od prvog dana nam je prioritet, a još je i bolje kada im je možemo pružiti kroz uhodan projekt i vanjska sredstva financiranja.  Naglasak samog poziva, a ujedno i našeg projekta „Grad Ploče – za bezbrižnu starost“ je prvenstveno na deinstitucionalizaciji socijalne skrbi. Na taj način osigurava se da naši stariji sugrađani, kao i osobe s invaliditetom s najvišim stupnjevima oštećenja starije od 18 godina, imaju mogućnost ostanka u svojim domovima, čime se povećava kvaliteta života i njihovih osnovnih životnih potreba - ističe zamjenik pločanskog gradonačelnika, uz napomenu kako projekt vrijedan 900 tisuća eura u omjeru d 85 posto podupire Europski socijalni fond, a 15 posto se izdvaja iz državnog proračuna RH.

image

Ivan Marević, zamjenik gradonačelnika Ploča

Grad Ploče/

- Ove godine Grad Ploče će zaposliti 20 pružatelja usluga, od kojih će svaki skrbiti o minimalno šest korisnika. S jedne strane, rezultat projekta je zapošljavanje 20 osoba, od kojih većina pripada teže zapošljivoj skupini, a s druge strane, briga i skrb o minimalno 120 korisnika tijekom 30 mjeseci, čime se pruža viši stupanj stabilnosti kako zaposlenicima tako i krajnjim korisnicima.Skrb podrazumijeva pomoć u pripremi obroka, pomoć u nabavi prehrambenih namirnica i sl., obavljanje kućanskih poslova, nabavu lijekova te potrepština za osobnu higijenu i slično održavanje osobne higijene te zadovoljavanje drugih higijenskih potreba, razgovor s korisnicima, zajednički izlazak u šetnju... - navodi Marević i dodaje:

- Gradu Ploče je ovo četvrti poziv na koji smo uspješno aplicirali nakon uspješno provedena ista tri projekta u sklopu dosadašnjih poziva. Naše dosadašnje iskustvo je generalno pozitivno. Pri počecima realizacije prvog projekta susreli smo se s poteškoćama koje su nastale kao rezultat činjenice da neki od naših starijih sugrađana te osoba s invaliditetom nisu u potpunosti shvaćali koncept projekta. Dodatno, neki od njih su se ustručavali zatražiti pomoć, iako im je ista bila nužno potrebna. Danas je situacija u potpunosti drugačija, sve veći broj naših sugrađana prepoznaje značaj ovog projekta te traži pomoć koju će im zaposleni u okviru projekta pružiti. Na taj način se dugoročno doprinosi poboljšanju kvalitete života korisnika usluga, čime se potiče i ostanak u vlastitom domu - zaključuje zamjenik pločanskog gradonačelnika.

19. lipanj 2024 19:27