StoryEditorOCM
DubrovnikPU DNŽ

Trideset policijskih službenika granične policije iz cijele Republike Hrvatske osposobljeno po pitanju rada granične policije, suzbijanju nezakonitih migracija i prekograničnoga kriminaliteta

Piše r. r.
14. lipnja 2024. - 18:56

Polaznici su uspješno završili specijalizirani 119. Tečaj granične policije te tako stekli stručna znanja i vještine za učinkovito obavljanje poslova granične policije

U smještajno-obučnom centru Mladost u Kuparima osam tjedana provodila se teorijska i praktična nastava za 30 policijskih službenika iz osam policijskih uprava vanjske granice i to: dubrovačko-neretvanske, splitsko-dalmatinske, ličko-senjske, vukovarsko-srijemske, karlovačke, brodsko-posavske, osječko-baranjske i sisačko-moslavačke.  

Stručni predavači granične i kriminalističke policije iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, PU splitsko-dalmatinske, PU sisačko-moslavačke, Policijske akademije, Interventne jedinice policije, te Carinske uprave Republike Hrvatske u skladu sa Zajedničkim temeljnim kurikulumom za osnovno osposobljavanje službenika graničnog i obalnog nadzora u EU-u (Common Core Curriculum - CCC), Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex) osposobili su polaznike tečaja u svim segmentima radnih aktivnosti poslova granične policije.

Široki spektar predavača iz raznih rodova policije i carine utjecao je na poboljšanje produktivnosti i djelotvornosti tijekom praktičnog i završnog dijela tečaja  prenošenjem najboljih praksi i iskustava trendova i prepoznatljivih modaliteta nezakonitih migracija i krijumčarenja. 

Završni ispit u dva dijela: praktični dio koji je proveden  na graničnome prijelazu Karasovići  i teorijski dio koji je proveden putem sustava e-obrazovanja, uspješno su  položili svi polaznici tečaja, a dokazani uspjeh nakon provedene edukacije obilježen je i svečanom dodjelom uvjerenja o uspješno završenome tečaju granične policije.

Ana Maroslavac Čolić iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u ime svih polaznika zahvalila se predavačima na prenesenim znanjima i iskustvima, željom, voljom i kompetencijama za obuku policijskih službenika granične policije. Za najbolje postignute rezultate na tečaju pohvaljeni su iz PU splitsko-dalmatinske Filipa Bilobrk, iz PU dubrovačko-neretvanske Ana Maroslavac Čolić, iz Mobilne jedinice granične policije Istok Karlo Majstorović i iz PU karlovačke Marin Božičević.

Voditeljica tečaja Ivana Herceg uputila je čestitke svim polaznicima na uspješno položenom završnom ispitu te ih tom prigodom usmjerila na činjenicu da je ova izobrazba ujedno i poticaj za daljnje usavršavanje, izrazivši potom i želju da stečena znanja i vještine nadograđuju i usavršavaju u mnogobrojnim dostupnim edukacijama.

Pomoćnica Voditelja Službe za granicu PU dubrovačko-neretvanske Lidija Matičević zahvalila se svim sudionicima tečaja, predavačima i polaznicima, uloženom trudu i zalaganju u  kvalitetnom prenošenju i primanju znanja, te naglasila potrebu da se stečena znanja i vještine što prije provedu u policijskim postajama, kako u  obliku konkretnog rada i postupanja tako i prenošenja znanja i iskustava drugim policijskim službenicima.

18. lipanj 2024 22:07