StoryEditorOCM
Dubrovnikdruštvo i naša djeca

Treba li maturante tjerati u Gospino polje ili ih pozvati na Stradun? Policija odgovorila može li im se zabraniti okupljanje

Piše Silvia Rudinović
5. lipnja 2024. - 10:49

Oni su sad već u drugim brigama. Za njih je povorka završena priča, čeka ih polaganje državne mature. Budućim generacijama ostaju pitanja. Gdje je mjesto maturantima posljednjeg školskog dana? Treba li maturalna povorka voditi u Gospino polje ili maturante treba pustiti da slave tamo gdje su navikli, npr., u parku pored Gimnazije na Pločama? Treba li ih micati iz vidokruga turista i građana, ili im treba organizirati koncert na Stradunu s izvođačem po njihovom gustu?

U doba kad se množe kojekakve zabrane, postavljeno je pitanje, može li maturantima itko zabraniti da se okupe u parku?

Kako kažu u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj, javno okupljanje maturanata u parku pored Gimnazije Dubrovnik na Pločama smatra se „drugim oblikom javnog okupljanja”, kako to zakonska terminologa navodi, a njih, u pravilu, nije potrebno prijavljivati.

- Drugi oblici javnog okupljanja se, sukladno članku 33. Zakona o javnim okupljanjima, iznimno prijavljuju kada to, s obzirom na predviđeni broj sudionika ili narav okupljanja, zahtjeva poduzimanje posebnih sigurnosnih mjera izvan redovne djelatnosti mjesno nadležne policijske uprave. S obzirom na broj maturanata, njihovo okupljanje se sasvim sigurno može smatrati drugim oblikom javnog okupljanja koje je potrebno prijaviti mjesno nadležnoj policijskoj postaji, što je napravljeno u zakonom predviđenom roku – objasnili su iz PU DNŽ.

Prijavu okupljanja maturanata ispred Gimnazije Dubrovnik Policijskoj postaji Dubrovnik podnio je predstavnik maturanata.

Inače, nakon prvotne najave zabrane okupljanja maturanata u parku na Pločama, s objašnjenjem da lokacija predstavlja rizik za veći broj sudionika povorke, Grad Dubrovnik je objavio priopćenje za javnost kako je održan sastanak s predstavnicima gimnazijalaca. Poručili su kako je „usuglašeno” da ovo bude posljednji put da se tamo dopušta održavanje proslave zadnjeg dana škole. „S obzirom na to da Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač srednjih škola ne sudjeluje u organizaciji, od iduće školske godine Grad Dubrovnik će preuzeti cjelokupnu organizaciju događanja”, priopćeno je.

- Zakon o javnom okupljanju ne predviđa mogućnost zabrane drugih oblika javnog okupljanja, međutim, predviđa prekršajnu sankciju organizatorima koji ne prijave druge oblike javnog okupljanja onda kada je prijavljivanje obavezno – pojašnjavaju iz Policijske uprave.

20. lipanj 2024 17:10