StoryEditorOCM
DubrovnikDišemo na škrge

Što nam čini ovolika vlaga u zraku? Danas se pričuvajte i ne naprežite, dolazi ‘čišće‘ vrijeme!

Piše L. V.
1. lipnja 2024. - 08:29

Danima smo pod jakom južinom, kišom, grmljavinom, pa nas onda zvizne koja zraka sunca kroz oblake. Temperature su visoke, a vlaga u zraku....Pa recimo da je kao da dišemo vodu. Oscilacije u tlaku zraka i temperaturi najčešće su razlog tegoba ne samo kod meteoropata i kroničnih bolesnika nego i kod zdravih osoba, a i one se zadnjih dana tuže na malaksalost, glavobolju i neobjašnjivi umor.

Biometeorološke prilike nepovoljne su, a posebno se upozoravaju kronični bolesnici da se pripaze više nego inače - izbjegavajte napore i držite se savjeta liječnika. U najvećoj su opasnosti plućni i srčani bolesnici, upravo zbog povećanog postotka vlage u zraku. Pad tlaka zraka utječe na krvne žile, čije pojačano širenje i skupljanje dovodi do zdravstvenih tegoba s kojima se suočavaju liječnici zadnjih dana, a ovakvo stanje vremenskih prilika može dovesti do strašnih komplikacija.

Kroničnim bolesnicima savjetuje se da se drže svoje uobičajene propisane terapije i barem nakratko izađu iz svojih domova te udahnu svjež zrak, kakav god trenutno bio, osim u slučajevima izrazito niskih oblaka ili pak magle, astmatičari i teški srčani bolesnici trebaju izbjegavati izlaske i maksimalno skratiti boravak na otvorenom.

Pri vlažnom vremenu atmosferski tlak je niži, što uzrokuje probleme i simptome čak i kod ljudi koji inače nemaju problema s promjenama vremena. Državni hidrometeorološki zavod objavio je jutros kako je relativna vlažnost zraka u Dubrovniku 88 posto, uz tlak zraka od 1012 hPa s tendencijom blagog rasta, uz temperaturu od 21,5 Celzijusa.

17. lipanj 2024 00:24