StoryEditorOCM
DubrovnikNisu dočekali punoljetnost

’Razoružana’ Gradska straža, ovog ljeta nitko ne čuva vrata od Grada! Evo u čemu je problem

Piše Gabrijela Bijelić
19. srpnja 2023. - 20:30

Ovog ljeta nebranjena su Vrata od Pila i od Ploča. Duž Straduna ne čuje se bubnjanje kao podloga dvokoraku uniformiranih mladića čiji bi dnevni đir pri smjeni straže prošlih sezona izazivao oduševljenje domaćih i turista duž prepunog Straduna.

Nakon što je kao turistička atrakcija uvedena 2005. i gotovo svakog ljeta u predvečerje čuvala prilaze zidinama, Gradska straža više ne bdije nad povijesnom jezgrom. Izostanak stražara s helebardama primijetili su ovog ljeta turisti povratnici u Grad, ali i novopridošli posjetitelji koji su ih vidjeli na društvenim mrežama pa se ponadali da će se za uspomenu moći fotografirati s kostimiranim čuvarima gradskih dveri.

image

Stražari s helebardama godinama su čuvali Vrata od Pila i Ploča

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Čeka se preustroj

Hoće li se Gradska straža i kad rasporediti po svojim starim postama, jer ljeto neumitno odmiče, raspitali smo se u Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika pod čijim je okriljem jedan od zaštitnih znakova turističkog grada:

- Projekt se od svoga početka, nažalost, u skoro dva protekla desetljeća istrošio pa smo u izradi novog koncepta, za koji bismo pokušali osigurati i veći budžet u 2024. godini – izvijestila je voditeljica Odjela za komunikacijske taktike dubrovačke TZ Sandra Milovčević.

U očekivanju poboljšica sljedeće sezone, zgodno se vratiti mrvicu u prošlost jednog od najfotografiranijih motiva Grada. valja napomenuti kako je s ciljem oživljavanja spomeničke jezgre, obuku dubrovačkih gradskih stražara u počecima projekta preuzela Renesansna udruga “Ragvsevm”. Kostime je gradskim stražarima kreirala ugledna kostimografkinja Danica Dedijer koja je nadahnuće za uniforme našla u kostimima 16. stoljeća.

image

.

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Kravat i gladijatori

Na web stranicama dubrovačke TZ spominje se kako je u Dubrovačkoj Republici postojala kneževa straža – knežaci, odjevena u crveno s crnim pojasevima koji su čuvali vrata Kneževog dvora, odnosno pratili ceremonijalne kneževe izlaske iz njegove rezidencije.

Dubrovačku stražu kao jamstvo sigurnosti starog utvrđenog grada spominjao je i renomirani povjesničar umjetnosti Lukša Beritić u svojoj knjizi ‘Dubrovački miri’. Podsjeća se i kako je po uzoru na Dubrovnik svoju povijesnu Kravat pukovniju dobio i Zagreb, Split je oživio rimske vojnike, a Šibenik svoju inačicu gradske straže. Gradska straža u Dubrovniku je, ovisno o prigodi, radila i tijekom manifestacija, kongresa i javnih skupova poput lanjske središnje proslave 750. obljetnice Dubrovačkog statuta u Sponzi. Čuvala je ona i globalno slavno prijestolje iz Game of Thrones, a sad je, eto, čeka korjenit preustroj.

image

Dubrovačka Gradska straža predvođena bunjarom u popularnom mimohodu Stradunom

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
02. lipanj 2024 19:05