StoryEditorOCM
DubrovnikI oni su spojili vikend

Radovi oko ‘pametnih‘ semafora na čekanju: ‘Ovo je trebalo završiti prošli tjedan, a ne ostaviti sve ovako raskopano i nedovršeno. Stariji i sugrađani s djecom izloženi su opasnosti od nadolazećih vozila‘

Piše Ahmet Kalajdžić
31. listopada 2022. - 20:19

U tijeku je postavljanje novih ‘pametnih‘ semafora na raskrižjima ‘Stadion Lapad‘ i ‘Dom zdravlja‘. Modernizacija semaforske opreme i uređaja na području Grada Dubrovnika, kako su najavili iz gradske uprave, počela je sredinom listopada a radovi bi trebali završiti 3. studenog. Na spomenutim raskrižjima zbog radova je uvedena i privremena regulacija prometa pa vozači na dubrovačkim prometnicama već neko vrijeme ‘treniraju‘ strpljenje u prometu. 

- Radove na modernizaciji semaforske opreme i uređaja provodi tvrtka Prvi treptač d.o.o. iz Splita, a obuhvaćaju zamjenu kompletne semaforske opreme (stupovi, portali, lanterne i upravljački uređaji) – kažu iz Grada Dubrovnika.

image
Ahmet Kalajdžić
image
Ahmet Kalajdžić

Ukupna vrijednost radova je 1.039.954,10 kuna uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 500 tisuća kuna, a u sklopu projekta Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika - ‘Modernizacija semaforske signalizacije: ‘pametni semafori‘ na raskrižjima ‘Dom Zdravlja‘ i ‘Stadion Lapad‘‘.

- Novo semaforsko rješenje je jedno od najmodernijih i najučinkovitijih na tržištu te će omogućiti vozačima i pješacima sigurno prometovanje uz maksimalno korištenje mjera energetske učinkovitosti. Implementacijom nove opreme i uređaja na predmetnim križanjima rad semafora, odnosno izmjena signala semafora, bit će prilagođena najavi vozila iz određenih pravaca, odnosno ista će biti prometno ovisno upravljana putem video detektora čime će se smanjiti čekanja na samim križanjima i doprinijeti bržem protoku prometa- poručuju iz Gradske uprave.

image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix

U gradu koji nema alternativnih prometnih pravaca, svaki ovakav zahvat povezan je sa stvaranjem prometnih čepova i posljedično, velikih gužvi uz nervozu vozača.

- Mislim da su ovaj dio raskrižja trebali svakako završiti do konca prošlog tjedna, a ne ostaviti započete poslove i s tim povezan rizičan prelazak preko zebre. Ovo je vrlo prometno raskrižje i trebali su „uhvatiti posao glavu” i raditi cijeli vikend, pa čak i noću uz rasvjetu, a ne ostaviti sve ovako raskopano i nedovršeno. Najviše tu problema imaju stariji i sugrađani s malom djecom koji su izloženi opasnostima od nadolazećih vozila - rekao nam je sugrađanin koji je u kolicima vozio kćerkicu.

 

24. lipanj 2024 19:37