StoryEditorOCM
DubrovnikDR. BERNARDA HAJDIĆ

Psihijatrica nakon slučaja majke i dvoje djece iz Metkovića koji su pojeli bombone s drogom podsjeća: ‘Ovo nije prvi ovakav slučaj, znali su halucinogeni biti i u...‘

Piše Silvia Rudinović
11. listopada 2023. - 07:33

Majka s dvojicom maloljetnih sinova koji su proteklog vikenda nehotično konzumirali drogu ‘upakiranu‘ u žele bombone, pušteni su kući iz Opće bolnice Dubrovnik. Pošiljku s bombonima primili su od člana obitelji, iz inozemstva, o čemu policija vodi istragu. Neslužbeno se doznaje kako preliminarno vještačenje ukazuje na MDMA, odnosno ecstasy.

Metkovski slučaj nije prvi takav zabilježen na području nadležnosti Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Nije prošla ni godina dana otkako su dvije žene iz Konavala zatražile liječničku pomoć nakon što su pojele žele bombone iz kuće za odmor. Vještačenje je pokazalo da su ti bomboni sadržavali THC.

image

Dr. Bernarda Hajdić

Tonći Plazibat/Cropix

- Ecstasy je psihostimulans koji izaziva osjećaj euforije, budnosti i viška energije, a poznato je da se koristio na ‘rave‘ partyjima. Kad su u pitanju psihostimulansi i ecstasy, viđali smo slučajeve kod kojih su zabilježeni i napadi panike te haluciniranje – kaže dr. Bernarda Hajdić, voditeljica Odjela za psihijatriju OB Dubrovnik.

Ured za suzbijanje zlouporabe droga navodi kako ecstasy, Molly ili MDMA djeluje na povećanje aktivnosti tri neurotransmitera: serotonina, dopamina i norepinefrina, ali, kao i ostali stimulansi poput kokaina i amfetamina, može imati učinke koji uključuju povećani broj otkucaja srca, povišeni krvni tlak, napetost mišića, mučninu, zamagljeni vid, nesvjesticu, itd. U velikim dozama, navode iz Ureda, može utjecati na sposobnost tijela da regulira temperaturu.

- Događalo se i prije da netko konzumira THC ili amfetaminske supstance zakamuflirane u neki slatkiš, ne znajući što zapravo uzima. Zabilježen je slučaj s halucinacijama koje su trajale nekoliko dana nakon konzumacije zapakirane čokoladice s THC-om. Bilo je to vrlo neugodno iskustvo za konzumenta. Na pakiranju je uredno pisalo da je riječ o čokoladi, a na poleđini je bilo navedeno da ima i THC - rekla je dubrovačka psihijatrica, dr. Hajdić.

image

Slatkiši mogu biti opasni

Shutterstock

Zbog ovakvih slučajeva, treba biti oprezan s konzumacijom nepoznatih proizvoda koje turisti ostave za sobom u smještaju.

29. travanj 2024 02:42