StoryEditorOCM
DubrovnikREBALANS PRORAČUNA

Prva dva mjeseca u ovoj godini porezi napunili gradsku blagajnu više nego što je planirano. Evo gdje će s ‘viškom‘ novca

Piše Silvia Rudinović
15. ožujka 2023. - 20:49

Dubrovačko Gradsko vijeće idućeg tjedna će glasati o gradonačelnikovom prijedlogu prvog rebalansa proračuna. Predloženo je povećanje za 1,2 milijuna eura pa bi novi proračun iznosio 88,4 milijuna.

Povećavaju se izdaci za osnovne škole što se odnosi na 409 tisuća eura koje država daje za troškove prehrane učenika. Toliko, dakle, stoji provedba odluke o podjeli besplatnih obroka svim osnovnoškolcima u Dubrovniku, u drugom polugodištu školske 2022./2023 godine. Ministarstvo obrazovanja osnivačima škola za svaku marendu daje 10 kuna.

Grad planira dodatnih 847 tisuća eura prihoda od poreza, jer se, kako objašnjavaju, “navedeni prihod ostvaruje bolje od planiranog”.

- Prihodi od poreza čije je povećanje planirano u prvom rebalansu proračuna za 2023. godinu je porez i prirez na dohodak, za koji je utvrđeno da se u prva dva mjeseca 2023. godine ostvaruje iznad mjesečnog prosjeka. Stoga se plan korigirao sukladno postotnom povećanju ostvarenja navedenog prihod u odnosu na prvotni plan – odgovor je pročelnika za financije Ante Vojvodića.

image

Ante Vojvodić, gradski pročelnik za financije

Tonci Plazibat/

Gdje planiraju utrošiti te novce?

Nešto više od tri tisuće eura ide na zaposlene pa će ukupni rashodi za zaposlene nakon rebalansa iznositi 31,3 milijuna eura.

Najveće povećanje proračunskih sredstava je u odjelu za izgradnju i upravljanje projektima, 2,1 milijun. Taj će odjel ove godine raspolagati sa 16,3 milijuna eura. Radi se tome da je Zavod za obnovu, kao proračunski korisnik Grada Dubrovnika, ranije bio u nadležnosti Upravnog odjela za kulturu i baštinu. Izmjenama ustrojstva, prešli su pod Odjel za izgradnju i upravljanje projektima koji je dobio zaduženje pratiti i usklađivati aktivnosti na očuvanju i obnovi spomeničke cjeline.

Nadalje, dodaju se sredstva za izgradnju sportskog i dječjeg igrališta u Šumetu. Preko 330 tisuća eura se dodaje za izvedbu građevinsko-obrtničkih i instalaterskih radova privremenog azila.

U proračun će se unijeti 83 tisuće eura za podizanje spomen obilježja poginulom vatrogascu Goranu Komlencu, pripadniku Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci. Spomen obilježje bit će podignuto na mjestu tragične pogibije, između naselja Ljubač i Orašac.

02. lipanj 2024 11:43