StoryEditorOCM
DubrovnikNEUGODNI NAMETNIK

Provjerili smo kako sa stjenicama stoji Dubrovnik i ostatak županije, sanitarni inženjer objašnjava što poduzeti i kome se obratiti ako posumnjate na ‘sustanare‘

Piše Gabrijela Bijelić
13. listopada 2023. - 20:37

Posljednjih dana mediji učestalo javljaju o pojavi stjenica, neugodnih nametnika koji rado ‘gostuju‘ u spavaćim sobama kuća, ali i apartmanima za iznajmljivanje kojih u Dubrovniku ne manjka. Kakva je situacija sa stjenicama na krajnjem jugu i imaju li građani razloga za zabrinutost, raspitali smo se u dubrovačkom Sanitatu:

- Naša DDD služba nije evidentirala povećani broj poziva za suzbijanje stjenica u objektima u našem gradu. U 2023. godini zabilježili smo 4 intervencije dezinsekcije u apartmanima i stanovima i to  objektima koji su u funkciji iznajmljivanja tijekom ljetnih mjeseci - ističu iz Sanitata i objašnjavaju kakav je tretman u slučaju pojave beskrilnih insekata koji se hrane krvlju:

image

Koža nakon uboda stjenica

- Kada je riječ o uklanjanju stjenica, postupak provodimo postupkom dezinsekcije, metodom prskanja i hladnog zamagljivanja. Kod velike infestacije vlasnicima kontaminiranih prostora preporučuje se uništanje zahvaćenih kreveta, madraca i podnica zbog mogućeg zaostajanja jajašaca u njima. Najučinkovitija metoda u suzbijanju stjenica, koja uništava sve razvojne oblike  je fumigacija sa cijanovodikom, no navedenu operaciju izvode isključivo specijalizirane tvrtke koje za tu metodu posjeduju odgovarajuće posebne dozvole i ovlaštenja - ističu iz gradskog komunalnog društva.

Dodaju kako je zbog biološkog ciklusa stjenica, infestirani objekt potrebno tretirati u  više navrata, isto kao i posteljinu koju je preporučljivo prati na izrazito visokoj temperaturi. Ako nešto nije moguće prati na visokoj temperaturi, može se staviti u zamrzivač na -18 Celzija na razdoblje od 48 sati. Najviše truda i muke ipak prolaze sami vlasnici objekata jer nerijetko pojava stjenica zahtijeva i renovaciju. Najvažnije je što prije reagirati na pojavu stjenica jer se one vrlo brzo šire na ostale prostore - izvijestili su iz Sanitata i sugrađanima preporučili da ih u slučaju sumnje na pojavu stjenica, kontaktiraju putem telefona 020/640142, odnosno putem e-mail adrese dddd@sanitat.hr, kako bi u najkraćem mogućem roku mogli izaći na teren te poduzeti adekvatne mjere.

image
Jewel Samad/AFP

Da je što se tičle stjeničavosti u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji situacija zadovoljavajuća, potvrđuju nam i u županijskom Zavodu za javno zdravstvo gdje su tijekom 2022. godine zabilježili 132 slučaja prijave stjenica:

- Prijave su najčešće dolazile iz domova umirovljenika i stanova u stambenim objektima, a kako su zbog suvremenog turizma češće migracije avionima i brodovima, ni smještajni objekti najviše kategorije nisu pošteđeni mogućnosti pojave stjenica koje se zavuku u prtljagu gostiju. Svakako je najvažnije preventivno djelovati da se stjenice ne bi razmnožile. Srećom, dosad nije dokazano da su one prijenosnici zaraznih bolesti, ali su svakako smetnja u svakodnevnom življenju u prostorima gdje obitavaju, a štetno djeluju i na psihu čovjeka koji im je izložen - kaže nam diplomirani sanitarni inženjer Zoran Vrsaljko, u županijskom Zavodu zadužen za nadzor provedbe DDD mjera.

Vrsaljko ukazuje na značaj provjere posteljine, podnica madraca, pukotina u zidovima, prostora iza utičnica i podnica laminata, redom mjesta gdje vole obitavati nametnici. Otkriva i kako ih prepoznati:

- Odoka sliče na košticu jabuke, a ako su u većoj koncentraciji neki kažu da imaju sladunjav miris, kao svježe maline ili mahovina. Uočimo li na površini madraca ili na posteljini male crne točkice, radi se o izmetu stjenice, a ako primjetimo sitne tragove krvi na posteljini, to je znak da su ubole čovjeka kojemu ih privlači tjelesna toplina i ugljični dioksid - tumači naš sugovornik i dodaje kako stjenicama treba 5 do 10 dana za probaviti ono čime su se nahranile, a u međuvremenu se razmnožavaju. Slaba točka im je, ističe dalje, to što su termolabilne.  Tako, primjerice, odrasle jedinke ugibaju na -17 stupnjeva za dva sata, a jedan sat treba da uginu na visokoj temperaturi od 41 Celzij. Zbog toga neka kućanstva mimo DDD mjera pokušaju riješiti stjeničavost parnim čistačima.

No, kako bi otklonili dvojbe oko prepoznavanja stjenica i doznali što učiniti u slučaju tzv. putničko-turističke infestacije, građani više mogu naći na web stanicama Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

 

 

29. travanj 2024 11:20