StoryEditorOCM
DubrovnikNAJSTARIJI ZANAT

Prostitucija u ulicama pjesnika: dubrovačka policija ima pune ruke posla s mladim Španjolkama, Kolumbijkama...

Piše Ahmet Kalajdžić
9. kolovoza 2024. - 21:35

Stjecajem neobičnih okolnosti, dubrovačka je policija utvrdila kako se više prostitutki tijekom ove godine s najstarijim zanatom na svijetu bavilo u stanovima i apartmanima iznajmljenim u ulicama koje nose imena poznatih pjesnika. Slikovito rečeno, najstarije su šlagere izvodile pjevajući ih u ulicama pjesnika kao što su Tin Ujević, Ivan Goran Kovačić...

Naravno, slični su slučajevi registrirani i u apartmanima koje ne možemo povezati s poznatim književnicima i velikanima stihova i pisane riječi. Novinarskom smo istragom utvrdili kako je glede tih slučajeva policija izvijestila javnost samo kad je uhićen Latinoamerikanac, inače državljanin Kolumbije(24) zbog osnovane sumnje da je bio makro, odnosno da je podvodio i poticao mladu Kolumbijku(26) na pružanje ”spolnih usluga” u više hrvatskih gradova, pa i u Dubrovniku. U tu je svrhu u našem gradu, točnije u Gružu, iznajmio apartman u Ulici Tina Ujevića, nedaleko tamošnje osnovne škole. Zanimljivo je kako je Kolumbijac. U vrijeme dok je djevojka ”obrađivala” klijente, on je ”držao stražu” i dežurao na balkonu apartmana. No, kad je u apartman došao lažni klijent i predstavio se iskaznicom policijskog krim-inspektora, Kolumbijac se naglo dao u bijeg, ali je ipak ubrzo pronađen: skrivao se među gledateljima nogometne utakmice na obližnjem igralištu, popularnoj gruškoj ”Šumici”. Neslužbeno smo doznali kako je Kolumbijka u upravnom je postupku već protjerana iz Hrvatske, dok je po okončanju pravosudne istrage dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo protiv Kolumbijca upravo podiglo optužnicu zbog poticanja na kazneno djelo prostitucije.

image

Šipćine i Gruž

Tonci Plazibat/Cropix

Recimo i to kako je Kolumbijka sat pruženih ”usluga” naplaćivala 200 eura, od kojeg iznosa je za sebe zadržavala 120 eura, dok je svome ”zaštitniku” predavala 80 eura. Naši nas izvori uvjeravaju kako se unatoč sezone ljetnih odmora i činjenice da optužnica protiv Kolumbijca još nije pravomoćna, uskoro može očekivati i sudski postupak, odnosno suočavanje mladog Latinoamerikanca s boginjom pravde Justicijom. Potvrdio nam je to i glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku, sudac Vlaho Bošković naglasivši kako u kaznenom postupku koji se vodi protiv državljanina Kolumbije zbog kaznenog djela protiv spolne slobode- prostitucije iz čl. 157. st. 1. Kaznenog zakona nije donesena presuda budući u rješenje o potvrđivanju optužnice još uvijek nije pravomoćno. Također, Bošković nas je izvijestio i da je ”pretragom predmeta ovog suda kroz sustav e-spis utvrđeno da je u ovoj godini to jedini predmet koji je pokrenut zbog počinjenja navedenog kaznenog djela (čl. 157. Kaznenog zakona), dok u 2023. godini nije pokrenut niti jedan postupak zbog počinjenja navedenog kaznenog djela”.

Mali broj sudskih presuda ne bi trebao dovesti do pogrešnog zaključka. Naime, novinarskom smo istragom utvrdili kako je većina prostitutki otkrivena ali njihovi predmeti uopće nisu stigli na Općinski sud jer je sve, relativno brzo, riješeno upravnim postupkom. To se može reći i za još jedan zabilježeni ovoljetni slučaj prostitucije na području Gruža, onaj u naselju TUP-a i Ulici Ivana Gorana Kovačića gdje je nemalom broju klijenata slične usluge pružala i mlada Španjolka. Otkrivena je, ali zbog interesa krim-istrage u ovom trenutku više detalja ne možemo objaviti.

image

.

No, stoga možemo objaviti ”javnu tajnu” kako su i ove godine na hrvatski jug došle brojne djelatnice najstarijeg obrta i da su njihove usluge tražene ništa manje nego ranijih godina. Dio njih stiglo je kao pratnja jahtaša, dio ih operira u poznatim hotelima, ali isključivo na poziv s poznatog im broja ”njihova” recepcionera, dok dio koristi internet. Naime, i ovog ljeta mnogi pojedinci željni ”neobaveznog seksa” koriste njima dobro poznate internet stranice kao što je primjerice eurogirlsescort.com gdje se, trenutačno, za Dubrovnik oglašava više djevojaka: Isabella, Andrea, Jimena, Lea, Anna, Sofija, Ramona, Teresa... Većina ih, unaprijed, traži unaprijed uplati te pošalju detaljne upute, nakon čega mnogi uplate ali ostanu bez željene usluge. Upravo činjenica da se mnogi prevareni klijenti srame, te prevare se ne prijavljuju ali valja reži da su su i Dubrovčani i gosti grada postali oprezniji te takvih prevara ima sve manje.

19. rujan 2024 19:49