StoryEditorOCM
DubrovnikGODINU NAKON POTRESA

Pitali smo u gradskom Crvenom križu šalje li se još uvijek pomoć na Banovinu ili su Dubrovčani u ovoj ekonomskoj krizi potrebitiji

Piše Gabrijela Bijelić
23. prosinca 2021. - 11:18
Ovako je to izgledalo prošle godine u Gospinu polju: Živko Šimunović u sportskoj dvorani pretrpanoj paketima pomoćiTonci Plazibat/Cropix

Uskoro će Božić a za njim i obljetnica razornih potresa koji su pogodili Petrinju i Glinu, no iz Gradskog društva Crvenog križa u Banovinu ovog prosinca neće organizirano slati humanitarnu pomoć.

Dovoljno je pošlo

- Stanje se gore malo konsolidiralo, lokalni Crveni križevi pomažu na potresom pogođenim područjima dostavom humanitarnih paketa, kroz psihosocijalnu pomoć i u svemu što treba, takve vijesti našem Crvenom križu stižu s terena. Mi smo obustavili primanje odjeće od građana, dio prikupljenih donacija je iz skladišta u Gospinu polju pošao prema Banovini, a dio prikupljenih zaliha ostavili smo u skladištu za potrebe naših sugrađana. Što se donacija hrane tiče, ni to ne treba slati. U dva navrata smo nosili pošiljke kad je bila kriza, u siječnju i ožujku, a onda je s razine Županije poslano još donacija u svibnju i lipnju – objašnjava Šimunović i iznosi statistiku donacija koje su prošlih mjeseci prikupljene putem dubrovačkog Crvenog križa.

- Bilježimo ukupno 24.046 kilograma donacija. Od toga je 18.707 otpadalo na prehrambene potrepštine, a 4.956 na higijenske potrepštine. Uputili smo u Banovinu i 152 kilograma zaštitne opreme i 231 kila ostalog. Ovdje svakako želim zahvaliti volonterima, bilo ih je više od 250 koji su potrošili 1440 svojih sati kako bi kroz sabirne akcije pomogli potrebitima u Petrinji – rekao je Živko Šimunović.

image
Ove godine akciju 'Podijelimo radost Božića' Caritas organizira na Pilama za stradalnike u Glini
Caritas Dubrovnik

Caritasova radost Božića

Upitan što je sa socijalnom samoposlugom, uslugom koja je na dubrovačkom području cijelo desetljeće na čekanju, odgovara:

- Crveni križ Dubrovnik za takvo što nema prostora, a procjena je i da nije neka nasušna potreba u Dubrovniku za ovim oblikom pomoći kao u potresom pogođenim prostorima, a dnevni obroci se rješavaju posredstvom centra za socijalnu skrb, dnevnim obrocima u Pučkoj kuhinji i njihovom dostavom u Dom umirovljenika – ističe ravnatelj dubrovačkog Crvenog križa.

Upitan kako to da Caritas Dubrovačke biskupije na Pilama zadnjeg adventskog vikenda organizira dobrotvornu akciju upravo za pomoć stradalnicima potresom poharanog kraja, Šimunović veli da Crveni križ aktivnosti koordinira s Caritasom i ostalim humanitarnih udrugama kako ne bi došlo do preklapanja. Trenutačno je dubrovačko GDCK, podsjeća, angažirano oko akcije Solidarnost na djelu podsjelom novčanih bonova potrebitima.

Paralelno s tim putem biskupijskog Caritasa kreće tradicionalna, 15. po redu, humanitarna akcija “Podijelimo radost Božića” tijekom koje će se u subotu i nedjelju pred blagdane prikupljati donacije usmjerene stanovnicima potresom pogođene Gline.

Iz Caritasa poručuju kako će se pomoć dijeliti uz koordinaciju sisačkog Caritasa te župe svetog Ivana Nepomuka u Glini sa župnikom Ivicom Mađerom. S tim ciljem na Pilama djelatnici i volonteri Caritasa Dubrovačke biskupije prikupljaju pakete s nekvarljivom hranom i higijenskim potrepštinama.

Paketi za Glinu uključuju ulje, šećer, brašno, tjesteninu, rižu, konzerviranu hranu, kavu, slatkiše te higijenske potrepštine, a s Brsalja će odmah put Gline, da stignu na odredište do Božića.

03. svibanj 2024 00:01