StoryEditorOCM
Dubrovnik‘BIJELI‘ ŠTRAJK

Pitali smo glasnogovornika Općinskog suda u Dubrovniku hoće li se idući tjedan nastaviti suđenje za tragediju u HE Dubrovnik. Evo i što savjetuje građanima

Piše Ahmet Kalajdžić
18. siječnja 2024. - 18:40

Nakon odluke predstavnika Udruge Hrvatskih sudaca da se od ponedjeljka 22. siječnja na hrvatskim sudovima započne s ”bijelim štrajkom”, odnosno štrajkom upozorenja, glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku, sudac Vlaho Bošković za medije je izjavio:

image

Sudac Vlaho Bošković daje izjavu o štrajku

Ahmet Kalajdžić/

-Sukladno jučerašnjem zaključku Uravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca, najavljene mjere upozorenja provodit će se od 22.siječnja do 2.veljače na način da će se odlagati sve radnje osim u hitnim postupcima u kojima strankama prijeti nastanak nenadoknadive štete. Ne postoji opća uputa koja će se ročišta odlagati a koja ne, jer to ovisi o prosudbi svakog pojedinog suca hoće li on provoditi mjere upozorenja, odnosno smatra li neki sudac da su određene mjere hitne i hoće li neprovođenjem tih radnji strankama nastati nenadoknadiva šteta. Stoga bih pozvao sve stranke da se putem e-maila suda ili telefonskih brojeva suda koje mogu naći na internet stranicama suda, informiraju o statusu njihova predmeta. Prema informacijama koje imam, pregovori su i dalje u tijeku i ako, u međuvremenu, dođe do dogovora, mjere upozorenja se od ponedjeljka neće provoditi, a mjere će se prekinuti i ako tijekom upozorenja dođe do dogovora- rekao nam je sudac Bošković.

image

Sudac Vlaho Bošković daje izjavu o štrajku

Ahmet Kalajdžić/

On nas je izvijestio i kako su jučer, u Zagrebu, uz članove Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca nazočili i predstavnici svih ogranaka, pa tako i ogranka dubrovačkih sudaca:- Prema informaciji koju imam, jednoglasno je zaključeno da se ide s mjerama upozorenja. Ako te mjere ne urode plodom, za 1. veljače je zakazan novi sastanak Upravnog odbora na kojem će se odlučiti o daljnjim koracima i mjerama. Ne mogu spekulirati hoće li se bijeli štrajk produljiti, ali pretpostavljam kako ima šanse da do mjera upozorenja uopće ne dođe- rekao je Bošković i potvrdio kako će Zemljišnik, odnosno Zemljošno-knjižni odjel Općinskog suda u Dubrovniku normalno raditi u dijelu koji se odnosi na službenički posao.

image

Sudac Vlaho Bošković daje izjavu o štrajku

Ahmet Kalajdžić/

Tako se nakon jednog od najdužih štrajkova u Hrvatskoj, onog pravosudnih zaposlenika, hrvatsko pravosuđe nalazi pred još jednim izglednim štrajkom. Zasad samo s oznakom „upozorenja” ali nitko ne želi spekulirati hoće li se i koliko produljiti ta mjera za kojom su posegnuli hrvatski suci.

Inače, unatoč štrajku upozorenja, u dubrovačkom Županijskom sudu od suca Nikše Lučića smo doznali kako će se u razdoblju od 23. do 26. siječnja u sudnici broj 1 održati ranije zakazane rasprave u kaznenom postupku za tragediju u podzemlju Plata petorici optuženika i tvrtki HEP proizvodnja d.o.o. kao optuženoj pravnoj osobi.  

22. lipanj 2024 21:48