StoryEditorOCM
DubrovnikGOTOVA MATURA

Ovo je maturantima najpoželjniji fakultet: evo koliko ih iz Dubrovačko-neretvanske županije doista postane brucošima

Piše Silvia Rudinović
27. lipnja 2024. - 21:29

Maturanti su u četvrtak napisali Matematiku, posljednji ispit u prvom roku ovogodišnje državne mature. Rezultati će biti objavljeni 10. srpnja, a u međuvremenu, prema ranijim rezultatima, prate kako stoje na rang listama željenih fakulteta.

Gledajući brojke koje se odnose na najčešći prvi izbor, među ovogodišnjim maturantima najatraktivniji je studij elektrotehnike i informacijske tehnologije te računarstvo na zagrebačkom FER-u. Lani je ovaj najpopularniji fakultet uspjelo upisati 15 kandidata iz Dubrovačko-neretvanske županije. Njihov je opći uspjeh u srednjoj školi u prosjeku bio 4.77.

image

Dan otvorenih vrata na Fakultetu elektrotehnike i računarstva

Goran Mehkek/Cropix

U top deset su i studiji poslovne ekonomije, medicine, arhitekture i urbanizama, kineziologije, prava, stručni studij poslovne ekonomije, građevinarstva, psihologije i logopedije, sve na Sveučilištu u Zagrebu.

Kad se usporede upisne kvote i broj prvih izbora koje su maturanti prijavili, najteže je upisati glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, logopediju na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i sestrinstvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Prošle godine, po jedan kandidat iz ove županije uspio je upisati iznimno atraktivnu Akademiju dramskih umjetnosti i Stomatološki fakultet u Zagrebu, a četvrti razred srednje škole oboje je završilo s 5.0!

Prošle godine, 72,29 posto učenika s područja Dubrovačko-neretvanske županije upisalo je neki fakultet. Od 613 brucoša, njih 120 je upisalo neki studij na Sveučilištu u Dubrovniku. Sljedeći na listi po broju upisanih studenata iz ove županije bio je Ekonomski fakultet u Splitu (29), a slijede Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (27), Ekonomski (26) te Pravni fakultet u Zagrebu (26), Sveučilište u Zadru (24), RIT Croatia u Dubrovniku (23), Filozofski fakultet u Splitu (19), Medicinski fakultet u Zagrebu (16), PMF u Zagrebu (16), itd. Uz one koji su ostali u Dubrovniku, najviše je studenata pošlo u Zagreb, Split i Zadar, a neki su iz ove županije upisali i sveučilišni ili veleučilišni studij u Istri, Ivanić-Gradu, Velikoj Gorici, Koprivnici i Slavonskom Brodu.

image

Sveučilište u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix

Prosjek ocjena s kojima su se kandidati prošle godine upisali na Sveučilište u Dubrovniku je 3,74. Po uspjehu upisanih studenata u srednjoj školi, Sveučilište u Dubrovniku dijelilo je predzadnje mjesto s Kineziološkim fakultetom u Splitu. Od 148 upisanih, 28 dubrovačkih studenata završilo je gimnaziju, a ostali neku od strukovnih škola.

Ove godine, najveći broj prvih izbora među kandidatima na Sveučilištu u Dubrovniku trenutačno je za nautiku. Po tom kriteriju, nalazi se 209 mjestu među 1.301 redovnim i izvanrednim studijima u državi. Na 62 upisna mjesta, 59 je kandidata, a njih 37 ovaj je studij navelo kao svoj prvi izbor.

Medije i kulturu društva prijavilo je 86 kandidata, za njih 25 je to prvi izbor, a upisuje se 41 student. Izvanredni stručni studij sestrinstva prijavilo je 62 kandidata, dok je kvota ograničena na 21 upisno mjesto. Poslovnu ekonomiju, smjer marketing, dosad je prijavilo 115 kandidata na 38 upisnih mjesta. Za studij Konzervacije-restauracije stiglo je 30 prijava, a upisuje se 16 studenata.

27. lipanj 2024 22:14