StoryEditorOCM
DubrovnikCIJENE ‘POTJERALE‘ KUPCE!

Ove godine nema gužvi na placi ni u trgovinama. Uskršnji objed u Dubrovniku će biti poprilično skroman!

Piše Ahmet Kalajdžić
13. travnja 2022. - 19:36

Veliki tjedan, posljednji uoči Uskrsa ove godine na "normalne" preduskršnje dane podsjeća samo po tome što kupci nemaju maski. I ni po čemu drugo. Jer, nema uobičajenih gužvi na placi u Gružu, a nema ih ni u kvartovskim trgovinama niti u trgovačkim centrima. Kupci nisu užurbani kao ranijih godina, a oko gruške place ili trgovačkih centara nema zvučne kulise trubljenja automobilskih sirena i nervoznih vozača. A iznad svake kupovine lebdi sablast ogromnih poskupljenja i očekivanje ne ljepših, lakših i bezbrižnijih, nego težih dana i još većih poskupljenja koja se i bez aktualne, globalne krize u Hrvatskoj očekuju tijekom lipnja, prije nego od 1. srpnja počne paralelno prikazivanje cijena u kunama i eurima.

image

Na peskariji su radila samo dva banka

Ahmet Kalajdžić

Na placi u Gružu vlada gotovo svečano ozračje: kupaca ima, ali nema gužvi. Muving u Gružu nije ni približno sličan onoj prepoznatljivoj, predblagdanskoj užurbanosti kakvu pamtimo da je ne tako davno vladala. Banci su puni, ali nema čekanja u redu da se kupi željeno voće i povrće, jaja ili kuke, šparoge i ostalo samoniklo bilje, svježe ubrano u prirodi. Većina sugrađana, uglavnom, kupuje kod "svojih" proizvođača, odnosno kod onih od kojih odavno kupuju i u koje imaju povjerenje da je doista riječ o domaćim, a ne o preprodaji proizvoda kupljenim na veliko u trgovačkim centrima. Prodavci na zelenoj placi vjeruju da gužve u petak neće izostati, ali naglašavaju:- Cijene su nam već godinama iste, jer mi jedini nismo poskupili, sve piza kao lani i preklani!

image

Posebno su tražena jaja pengana na tradicionalni način

Ahmet Kalajdžić

Na peskariji ribe ima samo na dva banka, ali valja priznati kako je cijena srđela od samo 20 kuna najniuža u Dalmaciji. Tako je već puno desetljeće: 20 kuna je koštala i u onim teškim, recesijskim godinama kad se npr. u Splitu za kilogram te carske i sirotinjske ribe plaćalo samo 7 kuna! Ali, zato je škrpunada, odnosno miks sitne ribe za riblju juhu s 20-30 "skočila" na čak 50 kuna!

image

Balice mladog luka, rotkvica i mladog česna su po 5 kn/kg

Ahmet Kalajdžić

Od uskršnjih artikala recimo kako se na zelenoj placi za balicu mladog luka, rotkvica i mladog česna treba izdvojiti samo po 5 kuna, dok za balice šparoga treba izdvojiti 15 a za kuke 20 kuna. Mnogo se traži i mladi bob (50 kn/kg) te salata "kristalka" (20- 25). Orasi u ljusci su 35-40, a mjenduli 50 kuna, dok je deset domaćih jaja 20- 25 kuna, a ona pengana na tradicijski način zapadaju 10 kuna po komadu.

Dijelu navedenih cijena dubrovačke trgovine uglavnom konkuriraju uobičajenim predblagdanskim akcijama, tako da je jezgra mjendula 69,68 kuna, dok se za balicu (valja priznati: sparušenih) rotkvica treba izdvojiti 3,50 a za balicu (jedrijeg) mladog luka 5-6 kuna. Navedimo kako se od ostalih uskršnjih artikala u trgovinama cijene janjetine kreću 69,90- 87 kuna/kg, odojka 33,90- 49 a rolane lopatice 27,99- 29,90 kuna/kg. Bakalar nismo pronašli, ali jesmo maslac na akciji, kojem ovisno o proizvođaču cijena zapada 13,80- 20,15 kuna pakiranje od 250 grama.

image

Na peskariji su radila samo dva banka

Ahmet Kalajdžić
image

Na peskariji su radila samo dva banka

Ahmet Kalajdžić
image

Srđele su posebno tražene, a cijena im je samo 20 kn/kg

Ahmet Kalajdžić
image

Za grdobinu treba izdvojiti kao i za file tune

Ahmet Kalajdžić
image

Škrpunada je krešiula na 50 kuna/kg

Ahmet Kalajdžić
image

Na peskariji su radila samo dva banka

Ahmet Kalajdžić
image

Na peskariji su radila samo dva banka

Ahmet Kalajdžić
05. svibanj 2024 00:07