StoryEditorOCM
DubrovnikKONFERENCIJA ZA MEDIJE

OLGA MURATTI Tražim da se pronađu počinitelji koji su me oštetili!

Piše DV
19. rujna 2016. - 17:13

Nakon što je kao kandidatkinja Hrvatske stranke umirovljenika i Narodne koalicije, Olga Muratti ustvrdila kako je oštećena za 107 preferencijalnih glasova, na konferenciji za medije najavila je sljedeće korake.

- Posumnjala sam na biračka mjesta u Osnovnoj školi Marina Držića, Općinskog suda Dubrovnik i Dječjem vrtiću Stara Mokošica. Na prva dva birališta sam dobila 0, a na trećem 3 preferencijalna glasa. Posumnjala sam jer sam na svim biračkim mjestima brojke bile dvocifrene, samo u ovim nabrojanima nisu. Znak za uzbunu bila je nula u OŠ Marina Držića koje je moje biračko mjesto?! Pomislila sam: jesam li ja uopće zaokružila samu sebe? Da sam na tim mjestima dobila 15 – 25 glasova to bi mi bilo čudno jer sam od ljudi dobila veliku podršku, ali ne bi posumnjala. Odmah sam 14. rujna poslala pritužbu Državnom izbornom povjerenstvu, a oni su brzo reagirali i već 17. donijeli rješenje u kojem je pisalo da sam na biračkim mjestima OŠ Marina Držića i Općinskog suda zakinuta za sveukupno 107 preferencijalnih glasova, pojasnila je gradska vijećnica pozadinu događaja.

Glasovi su ponovno prebrojani, a na biralištu Dječjeg vrtića u Staroj Mokošici nije ustanovljena nepravilnost.

- Možemo reći da je 107 glasova malo, možemo reći da je puno, ali to predstavlja 10 posto glasova koje sam osvojila na izborima. Činjenica je da se netko grubo drznuo narušavati volju biračkog tijela. Zar izabrani nisu volja naroda?! Ovdje se također pitam koja je svrha preferencijalnog glasanja? Do sada nisam govorila kako sam „pokradena“, ali sam oštećena. Ako je netko pogriješio onda to treba sankcionirati, ako je kriv sustav onda je to duga priča, ali treba naći odgovorne. Citirat ću vam 338. članak Kaznenog zakona koji govori o izbornoj prijevari: „Tko dodavanjem, oduzimanjem, brisanjem glasova ili na drugi način krivotvori rezultat izbora, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“ Dok netko ne bude kažnjen neće se ništa promijeniti. Tražim da se prebroje svi glasovi te da se pokrene postupak protiv počinitelja jer sigurna sam da ima još ovakvih slučajeva. Nadam se da će se uključiti Ministarstvo pravosuđa kao i DIP. Moj prag tolerancije je debelo prijeđen, a ukoliko institucije ne budu reagirale, kao oštećena stranka podignut ću kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Pozivam i one građane koji su sudjelovali u prebrojavanju glasova da izbrojene glasove usporede sa službenim brojkama unesenima u sustav, kazala je Muratti.

Predsjednik dubrovačkog ogranka HSU-a, Ivo Jadrušić dodao je kako je razočaran ovakvim događanjima te kako će svi idući izbori biti diskutabilni, ako se u konkretnom slučaju ne bude išlo do kraja.

02. lipanj 2024 09:05