StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO ŽUPANIJA ČINI PO PITANJU DOMOVA ZA STARIJE?

Nikola Duper, vijećnik Skupštine DNŽ: Liste čekanja su ogromne, ali nema ni volje, ni namjere da se gradi novi dom. Pa mogu barem reći riješit ćemo to za pet godina

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
4. studenog 2022. - 20:11

Namjerava li i na koji način Dubrovačko-neretvanska županija - pod čijom su ingerencijom četiri doma na našem području - riješiti problem premalih kapaciteta domova za starije osobe jer su liste čekanja jako duge? Namjeravaju li proširiti postojeće domove ili izgraditi nove, uz pomoć, recimo, sredstava iz europskih fondova iz kojih i inače dobivaju značajna sredstva za druge projekte?

Pitanja su to koja smo uputili županu Nikoli Dobroslaviću i još čekamo odgovore.

‘METODA‘

Dubrovačko-neretvanska županija osnivač je četiri doma za starije i nemoćne osobe i to Domus Christija, Doma Dubrovnik, doma u Korčuli i doma u Veloj Luci.

U Domu za starije osobe Dubrovnik trenutno su na listi čekanja 453 osobe, dok na mjesto u Domus Christiju čeka 357 starijih osoba. Puno ih pribjegava zapisivanju na listu čekanja još dok su mlađi i u snazi jer na drugi način teško da će dočekati mjesto u domu kad na njih dođe red. To je ‘metoda‘ koja je u zapadnim zemljama nepoznat pojam, ali što činiti kad se čovjek nađe pred egzistencijalnim ponorom nego navrijeme misliti o njemu i barem se pokušati osigurati? Oni koji nisu bili te sreće da se nađu na listi pri vrhu, a hitno im je trebao smještaj, pribjegli su smještaju u domovima u susjednoj državi, u Ravnom, Neumu ili Trebinju jer u dubrovačkim domovima mjesta jednostavno nema.

Cijene usluga smještaja u dubrovačkim domovima kreću se od 2.600 do 3.812 kuna, ovisno o ustanovi i vrsti sobe, a cijena se poećava za dodatne usluge, ovisno o vrsti usluge i zdravstvenom stanju korisnika. Ni takve cijene mnogima s malim mirovinama nisu prihvatljive, a kamoli će to biti ona koja će se plaćati u novom domu u Gružu koji financira Grad Dubrovnik.

PREPUŠTENI SAMI SEBI

A hoće li Županija ikad izgraditi neki novi dom za starije ili proširiti postojeće, raspitali smo sei  kod vijećnika Županijske skupštine Nikole Dupera (SJG) koji je, kako kaže, iz vlastitog jada i nevolje ‘doktorirao‘ na ovu temu.

image

Nikola Duper, vijećnik SJG u Skupštini DNŽ

Sjg/

- Želim nastupiti ne kao političar nego kao čovjek koji želi pomoći drugima, bez obzira na naše političko opredjeljenje i svjetonazor. Ovo je situacija koja se događa svima nama, osobno ili nekom članu obitelji. I zato moram reći da mogu razumjeti da nema novaca, da su nam zakoni loši, da pravilnici nisu dobri, ali ne mogu razumjeti da ova Županijska skupština ne može reći ‘dragi ljudi, znamo da imate probleme, mi ćemo se pobrinuti za to‘. To ne mora biti ni za godinu ni dvije, neka bude za pet godina. Ne želim politizirati takav problem, nego je riječ o tome da je jutros netko došao na neurologiju kolpan i da je za njegovu obitelj počela drama. Moja je majka imala moždani udar, u bolnici je mogla biti mjesec dana, a tek kad smo došli doma i polegli je na krevet, shvatili smo u kakvoj se situaciji nalazimo. U zapadnim zemljama cijela obitelj dobije psihološku i svaku drugu pomoć, a ovdje smo bili osuđeni na svoje snage. HZZO je radio protiv nas, a u svemu drugome morali smo se sami snalaziti, naći ženu koja će brinuti o nepokretnoj osobi, plaćati fizioterapije, nabaviti poseban krevet preko Caritasa... Sustav ne radi za nas, nego protiv nas - decidiran je Duper.

NA WEB-U SVI PODACI

- Pozvao sam sve županijske vijećnike da počnemo raditi na ovom problemu, a ja već imam dobru ideju koju bi mogli početi realizirati u okviru zakona i pravila koje imamo. Počeo sam izrađivati web stranicu koja bi bila vodič ljudima kojima se dogodila slična situacija. Na web stranici će pisati koliko mogu ostati u bolnici, koliko mogu biti na palijativi, gdje poći i što nabaviti, gdje tražiti žene za njihovu njegu, na što sve imaju pravo preko HZZO-a... Ta web stranica bi bila povezana sa svim domovima, tako da na jednom mjestu budu sve liste čekanja, da se mogu prijaviti i znati kad bi mogli doći na red, koja su vaša prava - najavljuje Nikola Duper. - Tako bi čovjek na jednom mjestu imao sve bitne podatke.

- Rekli su mi da ćemo imati točku Županijske skupštine na tu temu, ali na sljedećoj nije bilo te točke. Pitao sam kad ćemo je imati, župan je rekao da hoćemo i da će me pozvati u Županiju da porazgovaramo o tome. No, prošlo je već neko vrijeme i nitko me nije zvao - istaknuo je Nikola Duper, te dodao da dosad, koliko mu je poznato, u Županiji nisu imali namjeru izgraditi neki novi dom ili proširiti postojeće kapacitete.

16. lipanj 2024 05:41