StoryEditorOCM
DubrovnikTko će se uhvatiti za glavu?!

Nakon krša i loma za vikend: kakve su šanse da vlasnici automobila koje je ‘pomela‘ pijana vozačica (31) u Platu naplate odštetu?

Piše Gabrijela Bijelić
20. prosinca 2021. - 17:57

Vikend na našim prometnicama obilježila je prometna nesreća u Platu u kojoj je 31-godišnja vozačica s 2,2 promila na magistrali izgubila nadzor nad vozilom i udarila u pokretni semafor i ploču za označavanje bočne zapreke na cesti koji su od siline udara odbačeni na zadnji dio dvaju uredno parkiranih osobna vozila.

Vozačica je svojim vozilom 'pomela' još tri uredno parkirana osobna vozila, no srećom je nastupila tek materijalna šteta. Novčanik vozačice također je olakšan za 12.500 kuna, uz tromjesečnu zabranu upravljanja vozilima B kategorije.

image
Josko Supic/Cropix

Mogu li se i kakvoj odšteti nadati vlasnici automobila oštećenih u prometnoj nesreći pitali smo čelnika dubrovačke Udruge 'Sigurnost u prometu' Denisa Pavelu koji objašnjava:

- Kad govorimo o prometnim nesrećama u kojima sudjeluju vozači pod utjecajem alkohola, i vozači i vlasnici imovine poput parkiranih vozila ili objekata uz cestu zapitaju se tko plaća nastalu štetu. Dotaknut ćemo se kasko osiguranja. Zakon o obveznim osiguranjima u prometu propisuje da osigurana osoba gubi prava iz osiguranja, između ostalog, ako je upravljala vozilom pod utjecajem alkohola iznad ugovorene granice. U uvjetima osiguranja najčešće se navodi da je navedena granica prekoračena kad udjel alkohola u krvi iznosi 0,5 promila i više ili se utvrdi prisutnost droga ili drugih narkotika u organizmu. Ako se osoba nakon prometne nesreće odbije podvrgnuti ispitivanju tada se smatra da je ona pod utjecajem alkohola, droga ili psihoaktivnih lijekova i tvari – ističe Pavela.

Dodaje kako je važno napomenuti da, u skladu sa Zakonom o obveznom osiguranju u prometu, osiguranje koje je isplatilo štetu oštećenoj osobi ima pravo od osobe koja je odgovorna za štetu zatražiti naknadu isplaćenog iznosa, u iznosu od najviše 12 prosječnih neto plaća.

- U slučaju kasko osiguranja vozila, a temeljem odredbi Zakona o obveznim odnosima, osiguratelj nije dužan isplatiti odštetu osiguraniku ukoliko je ta njegova obaveza isključena ugovorom o osiguranju. Slijedom navedenog, društva za osiguranje obično iz osigurateljnog pokrića isključuju štete nastale dok je vozilom upravljao vozač pod utjecajem alkohola, pod uvjetom da se utvrdi da udjel alkohola u krvi prelazi 0,5 promila, te droga ili drugih narkotika, a isto vrijedi i ukoliko osoba odbije ispitivanje – kaže naš sugovornik.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Podsjeća kako vozači zbog svega trebaju uzeti u obzir da njihovo ponašanje može dovesti do gubitka prava iz osiguranja, odnosno zbog čega njihova šteta može biti isključena iz osigurateljnog pokrića. Također je, dodaje, uvijek dobro detaljno proučiti uvjete osiguranja koje ugovaraju kod osiguravajuće kuće.

izmjerena je u ranim jutarnjim satima, 19. prosinca, 31-godišnjakinji koja je s osobnim vozilom dubrovačkih registarskih oznaka na državnoj cesti D-8 u mjestu Plat izazvala prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Naime, vozačica je izlaskom iz zavoja izgubila nadzor nad vozilom i udarila u pokretni semafor, koji regulira prolazak vozila, i ploču za označavanje bočne zapreke na cesti, a koji su od siline udara odbačeni na zadnji dio dva uredno parkirana osobna vozila, a osobno vozilo vozačice u još tri uredno parkirana osobna vozila.

U ovoj prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastupila materijalna šteta.

Vozačica je zadržana u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva nakon čega je puštena i prekršajno sankcionirana novčanom kaznom od 12.500 kuna i tromjesečnom zabranom upravljanja vozilima B kategorije što je ujedno i najveća novčana kazna u proteklom tjednu.

Policija: Naknadu štete rješava osiguravatelj

- Postupanje policijskih službenika koji obavljaju očevide prometnih nesreća (s materijalnom štetom, s ozlijeđenim osobama, s poginulim osobama ) u odnosu na ispitivanje provjere imaju li sudionici prometne nesreće u organizmu alkohola, droga ili lijekova, propisano je člankom 181. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Sukladno članku 296. navedenog Zakona, o prometnim nesrećama, na zahtjev stranke, izdaje se potvrda. Zahtjev za naknadu štete, podnosi se osiguravajućem društvu u čijoj nadležnosti je rješavanje pitanja vezanih za naknadu štete koja je nastala u prometnoj nesreći - navode iz PU dubrovačko-neretvanske.

02. svibanj 2024 09:56